Αρχική / Ψυχολογία / Γάμος : κοινωνική υποχρέωση ή ανθρώπινη ανάγκη;
Γάμος : κοινωνική υποχρέωση ή ανθρώπινη ανάγκη; thumbnail

Γάμος : κοινωνική υποχρέωση ή ανθρώπινη ανάγκη;

Γάμος : Koινωνική υποχρέωση ή ανθρώπινη ανάγκη;


Mετά από αμέτρητες γενιές στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο γάμος είναι κάτι περισσότερο από νόμος.  Είναι μια κοινωνική σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα αποδεκτό έθιμο-κατι που ο καθένας (ή σχεδόν ο καθένας) συμφωνεί ότι είναι σωστό (να παντρεύεται). Μερικές φορές υποτιμούμε τους ανθρώπους όταν λέμε : “A! είναι πολύ συντηρητικοί".  Κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό να είναι κανείς συμβατικός. Το θυμόμαστε αυτό όταν κάποιος σπάει ένα κοινωνικό κανόνα που εμείς συμφωνούμε με αυτόν, όπως π.χ όταν κάποιος μας παίρνει τη σειρά καθώς περιμένουμε.


Οι περισσότεροι από μας συμφωνούμε, ότι το να παντρευτεί κάποιος στα νιάτα του είναι σωστό. Αυτό μας δίδαξαν από την παιδική μας ηλικία στην κοινωνία που μεγαλώσαμε. (Είναι χρήσιμο στην κοινωνία να πιστεύουμε κάτι τέτοιο, γιατί έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούμε και αυτό διατηρεί την κοινωνική τάξη).  Επίσης μας έχουν διδάξει ότι το να παντρευτούμε δείχνει πολλά για το ποιοι είμαστε. Δείχνει ότι εμείς (και όχι μόνο τα παιδιά μας) είμαστε νόμιμοι, ότι είμαστε προσαρμοσμένοι στην κοινωνία. Με το να παντρευτούμε εγκαθιδρύουμε τους εαυτούς μας ως μέρος της ομάδας των ενηλίκων.


Ως ζευγάρια, γινόμαστε αναγνωρίσιμοι σ’ένα κοινωνικό περιβάλλον μ’ένα τρόπο επιβεβαιωτικό, μη απειλητικό. Το να παντρευτούμε σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει (κι ότι και οι γονείς μας πέτυχαν). Έχουμε  προσδοκία να παντρευτούμε. Οι γονείς μας, τα αδέρφια, οι φίλοι προσδοκούν να παντρευτούμε. Νωρίτερα ή αργότερα, μετά την ενηλικίωσή μας, αρχίζουμε να αισθανόμαστε αυτή τη κοινή προσδοκία, την πίεση για γάμο.


Επειδή οι γυναίκες μπορούν να κάνουν παιδιά μέχρι μια ηλικία, νιώθουν αυτήν την πίεση νωρίτερα από τους άντρες. Γενικότερα οι γυναίκες αισθάνονται αυτήν την πίεση ισχυρότερα από τους άντρες. Κι αυτό γιατί το κοινωνικό μήνυμα ότι πρέπει  να παντρευτείς  για γίνεις κάποιος, έχει περαστεί πιο ισχυρά στις γυναίκες. (Έχετε δει ποτέ περιοδικό για μελλοντικούς γαμπρούς;) . Όμως  και οι άντρες νιώθουν πίεση. Ο γάμος είναι σημαντικός για την εικόνα και την κοινωνική  θέση όλων των ανθρώπων.


Οι γυναίκες νιώθουν την πίεση για γάμο. Οι άντρες νιώθουν την πίεση για γάμο. ‘Ετσι λοιπόν, μετά την ενηλικίωση αρχίζουμε ν’αναζητούμε κάποιον όχι για να περνάμε απλώς όμορφα και ρομαντικά , αλλά για να παντρευτούμε.


 Aπόσπασμα απο το βιβλίο : Θα κρατήσει η αγάπη μας; της ψυχολόγου-συμβούλου ζευγαριών , Sam R.Hamburg.Phd

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X