Αρχική / Ψυχολογία / Πώς θα ανακαλύψω το νόημα της ζωής μου;
Πώς θα ανακαλύψω το νόημα της ζωής μου;   thumbnail

Πώς θα ανακαλύψω το νόημα της ζωής μου;

Το να γνωρίζεις ποιος είναι ο σκοπός στη ζωή σου, το να θελήσεις να βρεις το νόημα στη ζωή σου είναι μια πραγματικά τολμηρή και θαρραλέα πράξη. Είναι μια συνειδητή κίνηση των ανθρώπων που θέλουν να ξεφύγουν από τον μέσο όρο και να προσεγγίσουν έναν ανώτερο πνευματικό εαυτό.


Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Cristophe Andre


Όλοι κατά καιρούς αναρωτιόμαστε πώς τα έχουν καταφέρει οι άνθρωποι που δείχνουν καθημερινά πως το έχουν βρει. Μιλάμε για τους συγγραφείς που διαβάζουμε, για τους αγαπημένους καλλιτέχνες των οποίων τη μουσική ακούμε, για τους σκηνοθέτες τις ταινίες των οποίων λατρεύουμε να παρακολουθούμε. Όλοι αυτοί πώς τα κατάφεραν και όχι μόνο βρήκαν το νόημα στη ζωή τους αλλά και το ακολούθησαν με πίστη και πάθος; Ηγέτες, αθλητές, άνθρωποι του πνεύματος, πώς τα καταφέρνουν και έχουν τόσο υψηλή αυτοπεποίθηση; Μοιάζει να γνωρίζουν τόσο καλά το τι πρέπει να κάνουν, μοιάζει να παρακάμπτουν τόσο εύκολα τα εμπόδια και να προσελκύουν πληθώρα γνωριμιών στη ζωή τους αλλά και να συναντούν διαρκώς ευκαιρίες… Όλα στην υπηρεσία του σκοπού της ζωής τους. Μα εμπνέει το να παρακολουθούμε την πορεία τους. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Πώς τα καταφέρνουν; Θα μπορούσαμε και εμείς άραγε να βρούμε ένα τόσο δυνατό νόημα στη ζωή μας, να τους μοιάσουμε έστω και λίγο;


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το νόημα της ζωής είναι προκαθορισμένο από την μοίρα. Ότι αυτοί οι άνθρωποι που καθημερινά θαυμάζουμε γεννήθηκαν με ένα σκοπό και αυτό τον σκοπό πρέπει να επιτελέσουν. Είναι όμως πράγματι αληθής αυτή η πεποίθηση; Τι θα συνέβαινε αν αποφασίζαμε να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας;


Αν αποφασίζαμε ότι εμείς καθορίζουμε το δικό μας πεπρωμένο; Εμείς, σε αυτή την παρούσα χρονική στιγμή, καθορίζαμε τον σκοπό της ζωής μας που θα μας χαρίσει χαρά και θα μας κάνει πιο δημιουργικούς; Αν η πραγματικότητα που ζούμε δεν μας ικανοποιεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την εξής παραδοχή. Ότι είμαστε υπευθυνοι για την πραγματικότητα αυτή. Είμαστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας αλλά και τους ανθρώπους που μέσα από αυτές τις πράξεις προσελκύουμε στην καθημερινότητά μας. Εμείς έχουμε διαμορφώσει τη ζωή μας εμείς μέχρι στιγμής είμαστε εκείνοι που καθορίσαμε τη μοίρα μας, το λεγόμενο, πεπρωμένο. Κανείς δε μπορεί να αποφασίσει για εμάς, κανείς δε ξέρει τι είναι καλύτερο για εμάς. Και κατά συνέπεια εμείς είμαστε εκείνοι που θα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Ίσως κάνουμε λάθος όταν σκεφτόμαστε ότι το νόημα της ζωής ήρθε "εξ ουρανού" σε μερικούς ανθρώπους. Δεν τους επέλεξε, δεν εμφανίστηκε απλά σαν ένα δώρο ή σαν ένα χάρισμα. Μπορεί εκείνοι να το ανακάλυψαν ακολουθώντας απλά το ένστικτό τους.


Ανακαλύψτε ξανά τον εαυτό σας. Οι στόχοι, η σκληρή δουλειά, τα όνειρα μας οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση μόνο όταν εξυπηρετούν το δικό μας νόημα. Την προσωπική ολοκλήρωση, τη δική μας χαρά και ευτυχία. Προσέξτε. Όχι την ικανοποίηση των άλλων αλλά τον δικό μας μοναδικό στόχο.


Τι είναι αυτό που σας γεμίζει με ενέργεια;


Τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεσθε καλά με τον εαυτό σας;


Τι είναι αυτό που ΕΣΕΙΣ πραγματικά επιθυμείτε;


Απαντήστε αυτές τις ερωτήσεις με προσοχή. Καμιά φορά απαντάμε έχοντας στο μυαλό μας τις προσδοκίες των άλλων. Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι ακολουθείτε τα δικά σας θέλω αλλά στην πραγματικότητα νιώθετε καλά επειδή ικανοποιείτε τις επιθυμίες των αγαπημένων σας προσώπων. Ξεκαθαρίστε τα πράγματα…Κάποτε γνώρισα τον αδερφό ενός συναδέλφου καθηγητή. Όλο τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε διαβάζοντας κόμικς. Όλοι τον αποκαλούσαν χασομέρη και τεμπέλη. Ποτέ δεν διάβαζε τα μαθήματα, οι βαθμοί του στο σχολείο ήταν εξαιρετικά κακοί. Κάποτε αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αγάπη του ανοίγοντας ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Έκανε τη δική του μεγάλη αρχή. Η αφοσίωση στο σκοπό της ζωής του τον αντέμειψε. Άνοιξε και δεύτερο μαγαζί, και τρίτο. Έγινε ένας πετυχημένος ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας βιβλιοπωλείων κόμικς. Ποτέ δεν άκουσε τα λόγια ή τους ψίθυρους των άλλων. Ακολούθησε το ένστικτό του και κέρδισε.


Όταν οι άνθρωποι μου λένε πως δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν ή πως έχουν περάσει τα χρόνια και δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι σημαντικό για τους ίδιους, εγώ καταλαβαινω το εξής: Παραμέλησαν τα βαθιά συναισθήματά τους εκείνα που θα τους οδηγούσαν στον δρόμο της ολοκλήρωσης. Ξέχασαν το πιο σημαντικό: Να επιδιώξουν να δώσουν χαρά στη ζωή τους. Γνωρίζω, ίσως το να ανακαλύψουμε το νόημα της ζωής είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Αλλά θυμηθείτε: Αυτό που μετρά είναι να ξανασυστηθείτε με τον εαυτό σας. Ποιοι πραγματικά είστε και τι πραγματικά μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους; Έπειτα τα εμπόδια θα αρχίσουν να σας φαίνονται ασήμαντα. Οι ευκαιρίες θα διαδέχονται η μία την άλλη…

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X