Αρχική / Ψυχολογία / Είναι καλό να επεμβαίνετε όταν τσακώνονται τα αδέρφια;
Είναι καλό να επεμβαίνετε όταν τσακώνονται τα αδέρφια;  thumbnail

Είναι καλό να επεμβαίνετε όταν τσακώνονται τα αδέρφια;

 


Πολλές φορές τα αδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους και μάλιστα ανταλλάσσοντας πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς το ένα στο άλλο.  Νομίζεται ότι πρέπει να επεμβαίνετε; αν βλέπεται ότι μετά θα τα ξαναβρούν, τότε όχι λένε οι ειδικοί. Τα αδέρφια όσες φορές τσακώνονται άλλες τόσες θα τα ξαναβρούν μετά.  Είναι καλό να τα αφήνεται να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους καθώς έτσι «εκπαιδεύονται» για τον έξω κόσμο-όταν δηλαδή θα χρειαστεί να συγκρουστούν με ένα άλλο πρόσωπο και πρέπει να λύσουν μαζί του της διαφορές τους.


Οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια ειδικά μικρής ηλικίας είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.  Εάν τους «επιβάλετε» την ηρεμία ώστε να πάψουν να φωνάζουν, τους κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.  Αν  δεν  μπορούν να τσακωθούν τότε δεν θα μάθουν πώς να εκφράζονται και πώς να διεκδικούν αυτό που θέλουν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.


Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα μάθετε πώς να ακούν το ένα το άλλο και κατά κάποιο τρόπο να χειριστείτε το θυμό τους.  Όλα τα παιδιά θέλουν ένα κάποιου είδους μαθήματος διαχείρισης θυμού , ειδικά όταν τα αίματα έχουν ανάψει!


Την επόμενη φορά που θα τα ακούσετε να τσακώνονται , μην τρέξετε αμέσως να δείτε τι γίνεται. Ακούστε τα. Παρακολουθείστε τα.  Αν δείτε βέβαια ότι τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται βίαια τότε φυσικά πρέπει να τους μάθετε κάποια πράγματα ώστε να μην φτάσουν ποτέ ξανά σε αυτό το σημείο. Μην προσπαθήσετε να καταλάβετε ποιος έκανε πρώτος τι σε ποιον ή ποιος χτύπησε πρώτος ποιον, αυτό όχι μόνο θα κάνει τα πράγματα χειρότερα αλλά τα «προετοιμάζει» ψυχολογικά στο ρόλο του θύτη ή του θύματος.


Παρακάτω σας παραδίνουμε ένα παράδειγμα τσακωμού


Kώστας:  Mαρία , πείραξες τις κάρτες  μου Pokemon; Ναι τις πείραξες! Είναι όλες ανω κάτω!


Μαρία: Δεν άγγιξα τις χαζό κάρτες σου!


Κώστας: Δεν είναι χαζές εσύ είσαι χαζή!


Μαρία: Bγες τώρα από το δωμάτιό μου!


Κώστας : Δεν θα μου λες τι να κάνω!


Μαρία: Bγες έξω!


Κώστας: Moυ πείραξες τις κάρτες! Τώρα θα δεις!


Μαρία: Tι; Όχι το κουκλόσπιτο! Μαμααααα!


Τι πρέπει να κάνει τώρα η μαμα; Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τους μάθει πώς να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς δράματα. Δεν θα πάει να τους φωνάξει για τα «αδικήματά τους» ούτε θα προσπαθήσει να επιβάλει την «ειρήνη» ανάμεσα τους.  Αντ Αυτού, δεν θα πάρει μέρος στο τσακωμό και θα ακούσει και τα δυο παιδιά τι έχουν να τις πουν.


Mαμα: (η μαμά μπαίνει στο χώρο και ταυτόχρονα μιλάει) Τι έγινε εδώ παιδιά; Aάκουσα φασαρίες, τι συμβαίνει;


Kώστας: Tην μισώ!


Μαρία: Eγώ τον μισώ πιο πολύ!


Μαμά: Eλάτε εδώ και πείτε μου τι ακριβώς συνέβη χωρίς φωνές. Κώστα τι τελευταία φορά εσύ είχες μιλήσει πρώτος οπότε τώρα είναι η σειρά της Μαρίας. Μαρία , τι έγινε;


Mαρία : Του είπα να βγει από το δωμάτιο μου και αυτός μου χάλασε το κουκλόσπιτο!


Κώστας: Δεν έγινε έτσι!


Μαμά: Kώστα ακόμα δεν είναι η σειρά σου, σε λίγο θα μου πεις τι έγινε. Μαρία του είπες να βγει από το δωμάτιο σου και δεν ήθελε και μετά σου χάλασε το κουκλόσπιτο . Είναι λογικό να θυμώνεις όταν δεν ακούει κάποιος την επιθυμία σου να σε αφήνει μόνη. Κώστα σειρά σου τι έγινε, γιατί δεν έφυγες από το δωμάτιο;


Kώστας: Moυ χάλασε τις κάρτες Πόκεμον! Μπήκε μέσα στο δωμάτιό μου και μου τις χάλασε! Δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις αγγίζει!


Μαμά: Kκαταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου. Άγγιξε κάτι που δεν έπρεπε . Ξέρετε τι θέλω;  θέλω να μπείτε λίγο ο ένας στη θέση του άλλου και να σκεφτείτε πως αισθάνθηκε ο καθένας σας με αυτά που έγιναν και είπατε εντάξει;


Tα παιδιά κοιτάζονται εμφανώς λιγότερο εκνευρισμένα


Μαμά: Kκαταλάβατε;  Τώρα θέλω να ζητήσετε συγνώμη ο ένας από τον άλλον και πριν το ξανακάνετε σκεφτείτε πως μπορεί να νιώσετε εάν σας το έκαναν εσάς.


 


 


 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X