Αρχική / Υγεία / Σακχαρώδης διαβήτης: Τί να προσέχετε τους καλοκαιρινούς μήνες
Σακχαρώδης διαβήτης: Τί να προσέχετε τους καλοκαιρινούς μήνες thumbnail

Σακχαρώδης διαβήτης: Τί να προσέχετε τους καλοκαιρινούς μήνες

Επικίνδυνος για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι ο συνδυασμός της καλοκαιρινής ζέστης με την αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.


Ακόμα, δε, κι αν δεν έχει πολλή υγρασία, η αυξημένη περιβαλλοντική θερμοκρασία μπορεί να τους απειλήσει, αφ’ ενός διότι μπορεί να «ανεβάσει» το σάκχαρο, αφ’ ετέρου διότι σε ορισμένα άτομα είναι διαταραγμένο το σύστημα θερμορύθμισης του οργανισμού, με συνέπεια να μην ιδρώνουν αρκετά, οπότε υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός τους.


«Αν και θα περίμενε κάποιος πως ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο καύσωνας, η αλήθεια είναι ότι όλες οι θερμοκρασίες από τους 27 βαθμούς Κελσίου και πάνω αποτελούν εχθρό των διαβητικών», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Τεντολούρης, διευθυντής στο Διαβητολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Λαϊκό» και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ).
«Και αυτό διότι η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τον οργανισμό τους, αλλά και τα φάρμακα, τις ταινίες και τους μετρητές σακχάρου, καθώς και τις αντλίες ινσουλίνης – με τα φάρμακα να χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και τα αναλώσιμα να οδηγούν σε λάθος μετρήσεις».


Το καλοκαίρι είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος μικροτραυματισμού, αφ’ ενός λόγω των «ανοιχτών» παπουτσιών (σανδάλια, σαγιονάρες) που φορούν οι ασθενείς, αφ’ ετέρου λόγω των λιγότερο ενδυμάτων που αφήνουν περισσότερο δέρμα εκτεθειμένο στο περιβάλλον. Εξαιρετικά επικίνδυνο, δε, είναι το περπάτημα δίχως παπούτσια στην παραλία: μπορεί να προκαλέσει από κοψίματα έως εγκαύματα σε όσους έχουν διαβητική περιφερική νευροπάθεια.


«Αν ένας διαβητικός δεν αντιληφθεί εγκαίρως ότι λ.χ. γρατσουνίστηκε κάπου, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρή πληγή η οποία μπορεί να τον φτάσει ακόμα και στον ακρωτηριασμό. Και αυτό δεν είναι σπάνιο, αν αναλογιστούμε ότι ετησίως ακρωτηριάζονται 2.000 έως 3.000 διαβητικοί», τονίζει ο κ. Τεντολούρης.


Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με το κολύμπι, η οποία μειώνει τις ανάγκες σε φάρμακα, αλλά και οι διατροφικές παρεκτροπές που αυξάνουν τις ανάγκες σε φάρμακα.


Τι να κάνετε


Για να αποφύγετε τα χειρότερα, ο κ. Τεντολούρης παρέχει τις εξής συμβουλές:


* Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, μη τυχόν χρειάζονται αναπροσαρμογή τα φάρμακά σας.


* Να έχετε αναμμένο το κλιματιστικό στο σπίτι σε θερμοκρασία το πολύ 25-26 βαθμών, ακόμα και όταν κοιμάστε (αρκεί να μη σας «χτυπάει» ο αέρας).


* Να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε.


* Μη φοβάστε τα αναψυκτικά τύπου λάιτ (η ασπαρτάμη είναι ασφαλής)


* Να πίνετε χυμούς, αλλά με μέτρο, διότι περιέχουν υδατάνθρακες.


* Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι, εντός ή εκτός σπιτιού.


*Όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, να μετράτε την τελευταία ώρα δύο φορές το σάκχαρό σας. Αν δείτε πως είναι χαμηλό ή μειώθηκε πολύ στη δεύτερη μέτρηση, πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία μέσα στο νερό.


* Μην κολυμπάτε μόνοι και μην κάνετε μόνοι θαλάσσια σπορ.


* Αν παίρνετε ινσουλίνη, να την μεταφέρετε και να την φυλάτε σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστεις.


* Μην αφήνετε ποτέ τα αντιδιαβητικά φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό (μετρητές, αντλίες) μέσα στο αυτοκίνητο, κάτω από την ομπρέλα στην θάλασσα ή την πισίνα, ή πάνω στην πετσέτα θαλάσσης. Πρέπει να βρίσκονται σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστη.


Στα ταξίδια


Αν προγραμματίζετε να φύγετε για διακοπές, πρέπει να πάρετε μαζί σας 1,5 έως 2 φορές περισσότερα φάρμακα, ταινίες και βελόνες μέτρησης απ’ ό,τι κανονικά θα χρησιμοποιούσατε, ώστε να μην «ξεμείνετε». Πρέπει επίσης να κάνετε τα εξής:


* Να έχετε όλα τα φάρμακα, τους μετρητές και τα αναλώσιμα στις χειραποσκευές σας και όχι σε βαλίτσες που θα αφήσετε λ.χ. στο αυτοκίνητο στο αμπάρι του πλοίου ή θα δώσετε στο τσεκ ιν του αεροδρομίου.


* Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, πρέπει να κάνετε στάση (αν κινείστε οδικώς) ή να σηκώνεστε και να περπατάτε (στο πλοίο, στο αεροπλάνο) κάθε μία ώρα, για να αποφύγετε τις θρομβώσεις. Να πίνετε επίσης άφθονο νερό.


* Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, ενημερώστε λίγες μέρες νωρίτερα την αεροπορική εταιρεία ότι έχετε διαβήτη, για να σας ετοιμάσει ειδικό φαγητό. Αν στην πτήση σας δεν σερβίρεται φαγητό, πάρτε μαζί σας κάτι θρεπτικό και κατάλληλο για εσάς. Να έχετε επίσης μαζί σας αρκετά σνακ για διαβητικούς, για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της πτήσης.


* Να έχετε στην τσάντα σας πάντοτε τα σνακ ή ταμπλέτες που παίρνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.


* Να πάρετε μαζί σας αντίγραφα των συνταγών των φαρμάκων σας.


* Αν παρουσιάσετε γαστρεντερίτιδα (εκδηλώνεται με εμέτους, διάρροια κτλ), να μετράτε πιο συχνά το σάκχαρό σας απ το συνηθισμένο. Αν σε δύο μετρήσεις είναι πάνω 240 mg/dl, πάρτε τηλέφωνο το γιατρό σας. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση και να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου στους διαβητικούς.


Αριθμοί


366 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη


1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 7 δευτερόλεπτα στον κόσμο εξαιτίας του διαβήτη


8-9% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη


3-4% των Ελλήνων δεν ξέρουν ότι έχουν διαβήτη


4 ανά 1.000 άτομα με διαβήτη ακρωτηριάζονται ετησίως εξαιτίας της νόσου


2.000-3.000 διαβητικοί ακρωτηριάζονται ετησίως στην χώρα μας


Μην ξεχάσετε


* Στο φαρμακείο που θα πάρετε μαζί στις διακοπές, μην ξεχάσετε ηλεκτρολυτικά διαλύματα που διαλύονται σε νερό, καθώς και ταινίες για κετόνη ούρων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το μέλος της οικογένειας με διαβήτη είναι παιδί.


* Εάν ταξιδεύσετε σε χώρες που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους, να θυμάστε ότι υπάρχει διαφορά ώρας (εάν ταξιδεύετε δυτικά η ημέρα γίνεται μεγαλύτερη, ενώ εάν ταξιδεύετε προς την ανατολή γίνεται μικρότερη), συνεπώς πρέπει να την λάβετε υπ’ όψιν κατά την ρύθμιση της αντιδιαβητικής αγωγής σας.


 


Πηγή : www.tanea.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X