Αρχική / Υγεία / Μαγουλάδες σε μεγάλη ηλικία : Είναι επικίνδυνη;
Μαγουλάδες σε μεγάλη ηλικία : Είναι επικίνδυνη; thumbnail

Μαγουλάδες σε μεγάλη ηλικία : Είναι επικίνδυνη;

Οι μαγουλάδες (παρωτίτιδα) είναι η μόλυνση που προσβάλλει τις παρωτίδες. Η παρωτίτιδα είναι ο μεγαλύτερος σιελογόνος αδένας που βρίσκεται μπροστά και πίσω από τα αυτιά. Προσβάλλει κυρίως παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Μεταδίδεται με το φτέρνισμα και εμφανίζεται με πόνο στα αυτιά και στο κεφάλι, υψηλό πυρετό και ναυτία.


 Μπορεί να μεταδοθεί λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μέχρι επτά ημέρες μετά την υποχώρησή τους. Οι επιπλοκές της ασθένειας είναι σοβαρές. Πιο σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί μηνιγγίτιδα και  εγκεφαλίτιδα.


Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις και όχι μόνο στην παρωτίτιδα. Για να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.


• Πρήξιμο μπροστά από τα αυτιά και κάτω από το σαγόνι σας


• Ξηροστομία


• Άσχημη γεύση στο στόμα


• Πύον στο στόμα


• Πυρετό, ρίγη και άλλα συμπτώματα της μόλυνσης


Ένα μικρό μέρος των ενηλίκων μπορεί να περάσει τη νόσο χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις όμως  στο 20-30% των αντρών μπορεί να γίνει επικίνδυνη  γιατί προκαλεί διόγκωση των γεννητικών αδένων, που μπορεί να έχει ως συνέπεια μελλοντική στειρότητα. Στις γυναίκες σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ωοθηκίτιδα (εκδηλώνεται με πυρετό, ναυτία, πόνο στην κοιλιά) ή και αποβολή, εάν η γυναίκα είναι έγκυος. H αγωγή στην παρωτίτιδα είναι υποστηρικτική με αντιπυρετικά και παυσίπονα, ενώ ταυτόχρονα συνιστάται στον ασθενή ανάπαυση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X