Αρχική / Υγεία / Καρκίνος του παχέος εντέρου : Τί είναι η παρά φύση έδρα;
Καρκίνος του παχέος εντέρου : Τί είναι η παρά φύση έδρα; thumbnail

Καρκίνος του παχέος εντέρου : Τί είναι η παρά φύση έδρα;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός και θανατηφόρος καρκίνος. Μη συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όταν βρεθεί νωρίς, είναι ιάσιμος σε μεγάλο ποσοστό. Πολύ συχνά ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά σαν πολύποδας. Οι περισσότεροι πολύποδες παραμένουν καλοήθεις, αλλά μερικοί έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε καρκινικούς.


Το παχύ έντερο ή κόλον, αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και τη μετατροπή των υπολειμμάτων των άπεπτων τροφών σε κόπρανα. Το κόλον ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και καταλήγει αριστερά στο ορθό, όπου αποθηκεύονται παροδικά τα κόπρανα πριν την αποβολή τους από το σώμα, μέσω του πρωκτού.


Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε δραστικά τις πιθανότητες ανάπτυξης  καρκίνου του παχέος εντέρου. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου συνιστά μια  διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών που περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες και τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.


Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του άμεσα αν εμφανίσει:


•Αίμα στα κόπρανα


•Κόπωση


•Αλλαγή στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη σχήμα και στη σύσταση  των κοπράνων)


•Πόνο στη κοιλιά, φούσκωμα


•Απώλεια βάρους και απουσία όρεξης


Τί είναι η παρά φύση έδρα;


Παρά φύση έδρα είναι το τεχνητό στόμιο σε κάποιο σημείο του λεπτού ή  του παχέος εντέρου το οποίο εξωτερικεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν η παρά φύση έδρα γίνεται στο λεπτό έντερο ονομάζεται ειλεοστομία και στο παχύ κολοστομία, και στις δύο περιπτώσει ς η αποβολή των κοπράνων δεν ελέγχεται από τη θέληση του ατόμου. Η κολοστομία ενδείκνυται σε φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου ενώ η ειλεοστομία ενδείκνυται σε διάφορα καρκινώματα του παχέος εντέρου καθώς και σε ελκώδεις κολίτιδες. Στην παρά φύση έδρα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η σωματική όσο και η  ψυχολογική  υποστήριξη του ασθενή. Η καλή υγιεινή και περιποίηση του δέρματος γύρω από την κολοστομία και την ειλεοστομία είναι απαραίτητες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X