Αρχική / Ψυχολογία / Μπορεί η χρήση κάναβης να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές;
Η χρήση κάνναβης και κίνδυνος για ανάπτυξη ψυχωσικών και συναισθηματικών διαταραχών Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό lancet.

Μπορεί η χρήση κάναβης να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές;

Η χρήση κάνναβης και κίνδυνος για ανάπτυξη ψυχωσικών και συναισθηματικών διαταραχών


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό lancet.


Επιστημονική επιμέλεια, Πέτρος Σκαπινάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Το αν και κατά πόσο η χρήση κάνναβης μπορεί να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη συμπτωμάτων ψύχωσης και κατάθλιψης, πέρα από την παροδική εμφάνιση τέτοιου είδους συμπτωμάτων για όσο το άτομο βρίσκεται υπό την επήρεια της ουσίας, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο στην βιβλιογραφία. Η μελέτη αυτή αναζήτησε και συνέθεσε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί με στόχο να απαντήσουν στο πιο πάνω ερώτημα. Βρέθηκαν 35 μελέτες που ασχολήθηκαν με το παραπάνω ερώτημα, τα αποτελέσματα των οποίων δεν συμφωνούσαν απαραίτητα μεταξύ τους.


Η σύνθεση των αποτελεσμάτων των μελετών αυτών έδειξαν ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχωσικών συμπτωμάτων συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής και όχι μόνο κατά τη διάρκεια κατά την οποία το άτομο βρίσκεται υπό την επήρεια της ουσίας. Τα δεδομένα των μελετών αυτών δεν μπόρεσαν να αποδείξουν με τον ίδιο τρόπο την σχέση της κάνναβης με συναισθηματικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.


Οι ερευνητές καταλήγουν πως αν και χρειάζονται να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες μελέτες που θα παρακολουθήσουν πληθυσμούς που κάνουν χρήση κάνναβης προοπτικά κατά την διάρκεια της ζωής τους, τα υπάρχοντα δεδομένα είναι επαρκή ώστε να αρχίσει κανείς να πραγματοποιεί προγράμματα ενημέρωσης των νέων για τον κινδύνων που συνεπάγεται η χρήση κάνναβης στην ανάπτυξη ψυχωσικών συμπτωμάτων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X