Αρχική / Ψυχολογία / Ο ρόλος της μητέρας στην ερωτική απογοήτευση της κόρης
Ο ρόλος της μητέρας στην ερωτική απογοήτευση της κόρης  thumbnail

Ο ρόλος της μητέρας στην ερωτική απογοήτευση της κόρης

«Είμαι κλεισμένη μέσα στο σπίτι. Κλεισμένη στον εαυτό μου. Αισθάνομαι το φορτίο της απώλειας και τις αλλαγές που φέρνει. Τις αμφιβολίες μου τις κρύβω στις γωνίες του σπιτιού μου. Ο φόβος κυριαρχεί παντού λες και δεν υπάρχει άλλο συναίσθημα.


Κατάλαβα πώς σε όλη μου τη ζωή φοβόμουν. Φοβόμουν τη μητέρα, τον αδερφό μου, τη χαρά και το ξεφάντωμα της ζωής Και τώρα που ανακάλυψες κάτι τόσο σημαντικό, πάρε το μπουκάλι και άρχισε να πίνεις μου απαντά…


Τα μάτια μου βουρκώνουν στη σκέψη της απόρριψης, της ακύρωσης όταν του εξομολογήθηκα τους πιο κρυφούς φόβους μου. Ο φόβος είναι αποτέλεσμα ανυπαρξίας προσδοκιών για το μέλλον. Η ματαίωση της ύπαρξης. Η απειλή της απώλειας. Η απόγνωση με παραλύει. Το σκοτάδι που αισθάνομαι υπάρχει όχι από την πραγματικότητα της ζωής μου αλλά από το φόβο ότι το μέλλον μου θα είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο μπορώ να αντέξω.


-Πώς και τι να αλλάξω; Αναρωτιέμαι.


Γιατί, μητέρα μεγάλωσες πρόβατο σε κοινωνία λύκων;


Πώς μπορώ να σε κάνω να καταλάβεις να ξυπνήσει το μυαλό σου να σκέφτεσαι σαν άνθρωπος και όχι σαν βλάκας;


-Είμαι βλάκας μητέρα;


-Ναι είσαι.


-Πώς έγινα;


-Έτσι γεννήθηκες


-Πώς θα γίνω έξυπνη μητέρα πώς θα καταφέρω να με αγαπούν;


-Αυτό δε θα γίνει ποτέ. Ο άνθρωπος γεννιέται δεν γίνεται.


Το κεφάλι μου είναι έτοιμο να εκραγεί. Με τέτοια μητρική κληρονομιά πώς να προχωρήσω; Ο αγώνας είναι μεγάλος. Από πού να αρχίσω;


Σούλα


Κείμενο της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Μαριέτας Πεπελάση από το βιβλίο ¨Εξομολογήσεις Προδομένων Γυναικών, εκδόσεις Καστανιώτη.


Η μάνα της κόρης παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάπλαση της προσωπικότητάς της και όχι μόνο με αυτά που λέει νουθετώντας την είτε να είναι σεμνή είτε διεκδικητική μα πιο πολύ με τον τρόπο που ζει τη δική της ζωή. Η αληθινά ευτυχισμένη μητέρα και γυναίκα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη κόρη. Αν όμως η ζωή της μάνας είναι βασανισμένη, στερημένη από χαρά και αγάπη για τον εαυτό της, όσο και αν προσπαθήσει αυτή η τυραννισμένη μάνα να προσφέρει ευτυχία στην κόρη της θα πετύχει ακριβώς το αντίθετο. Η νέα γυναίκα θα είναι γεμάτη ενοχές για τη μοίρα της να γεννηθεί γυναίκα και να ζήσει δίπλα σε μια μητέρα που ελέγχει τη συναισθηματική της εξέλιξη.


Όταν βρει τον σύντροφό της θα περάσει στην δική τη σχέση αυτά που έζησε με τη μητέρα Τι δικαίωμα έχει στην ευτυχία; Μήπως αν είναι χαρούμενη προδώσει τη μητέρα; Μήπως η μητέρα νιώσει αδικημένη και μόνη;


Πολλές φορές αναρωτιούνται τι συνέβη και άλλαξαν τα πράγματα  στη σχέση τους μετά το γάμο και τη συγκατοίκηση. Η αλυσίδα δε σπάει.


Η παράδοση άνευ όρων στο αγόρι που και αυτό κουβαλάει τα δικά του ανεξιχνίαστα σκοτεινά προσωπεία δεν μπορεί παρά να οδηγεί συνήθως σε βαθιές απογοητεύσεις των δυο αυτών «παιδιών» που ονειρεύτηκαν να ζήσουν το ιδανικό τους μέσα από τα μάγια του έρωτά τους. Η επιθυμία της αγάπης θα παραμείνει επιθυμία μιας και δεν υπάρχουν οι συναισθηματικές δεξιότητες για τη συνύπαρξη ενός άνδρα και μιας γυναίκας που φαντάστηκαν πως είναι ενήλικες και θα μπορούσαν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Τα φαντάσματα της παιδικής ηλικίας τους ακολουθούν προκαλώντας φόβο. Μα η αληθινή αγάπη δεν έχει φόβο. Αυτή την αγάπη αποζητούν μα δεν μπορούν να φτάσουν. Ο ερωτευμένος άνθρωπος κατέχεται από έκσταση τόσο για τον εαυτό του όσο και για το πλάσμα του πόθου του είναι δηλαδή «εν-θεός» πλήρης θεού. Ο εν-θουσιασμός του ερωτευμένου ανθρώπου είναι  η έν-θεη κατάστασή του. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X