Αρχική / Υγεία / Ανδρική τριχόπτωση : Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Η τριχόπτωση (αλωπεκία) είναι μια κατάσταση αρκετά συχνή στον ανδρικό πληθυσμό με έντονη επίδραση στην ψυχολογία των ανδρών. Αρκετά συχνά κάνει την εμφάνισή της σε πολύ νεαρή ηλικία επηρεάζοντας τους σε όλους τους τομείς, από τα επαγγελματικά μέχρι και τα ερωτικά . Η τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της κακής διατροφής, τη χρήση φαρμάκων, το στρες, αλλά και διάφορους άλλους γενετικούς παράγοντες. Πτώση από 50-100 τρίχες ημερησίως θεωρείται φυσιολογική και γενικά είναι σταθερή, γιατί ο κύκλος των τριχών είναι ασύγχρονος.

Ανδρική τριχόπτωση : Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

Η τριχόπτωση (αλωπεκία) είναι μια κατάσταση αρκετά συχνή στον ανδρικό πληθυσμό με έντονη επίδραση στην ψυχολογία των ανδρών. Αρκετά συχνά κάνει την εμφάνισή της σε πολύ νεαρή ηλικία επηρεάζοντας όλους τους τομείς, από τα επαγγελματικά μέχρι και τα ερωτικά. Η τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της κακής διατροφής, τη χρήση φαρμάκων, το στρες, αλλά και διάφορους άλλους γενετικούς παράγοντες. Πτώση από 50-100 τρίχες ημερησίως θεωρείται φυσιολογική και γενικά είναι σταθερή, γιατί ο κύκλος των τριχών είναι ασύγχρονος.


Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι μπορεί να αποφευχθεί η απώλεια μαλλιών που είναι γενετικά προγραμματισμένη ή η τριχόπτωση που προκαλείται από παράγοντες που δεν μπορείτε εσείς οι ίδιοι να ελέγξετε (π.χ γήρας). Υπάρχουν όμως μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε σωστά τα μαλλιά σας. Ελαχιστοποιήστε τη χρήση σεσουάρ μαλλιών  και  αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά (ειδικά τώρα το καλοκαίρι). Αποφύγετε να τρίβετε τα μαλλιά δυνατά με την πετσέτα μετά το λούσιμο .


Το άγχος, το στρες και γενικότερα οι έντονοι ρυθμοί επιδεινώνουν τις περισσότερες φορές την τριχόπτωση .


Η διατροφή αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για την πρόληψη της τριχόπτωσης. Είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής υγιή. Είναι πιθανό  η απώλεια μαλλιών να επιβραδυνθεί από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.


  Η τριχόπτωση (αλωπεκία) εμφανίζεται κυρίως στο κεφάλι, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος.  Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και θα επηρεάσει κατ 'εκτίμηση το 30 με 40% του πληθυσμού.  Δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί ο λόγος πίσω από την τριχόπτωση σε μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά  γενικά πίσω από την απώλεια μαλλιών μπορεί να κρύβεται εκτός από το γήρας, το άγχος αλλά και η κακή διατροφή.


Θεραπεία


Σήμερα υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές επιλογές, τόσο για την πρόληψη της αλωπεκίας όσο και για την αντιμετώπιση της. Δύο ουσίες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε κλινικές μελέτες,η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη. Τα δύο παραπάνω φάρμακα είναι τα μόνα που έχουν έγκριση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) και κυκλοφορούν πολλά χρόνια με τη συγκεκριμένη ένδειξη. Συμπληρωματικά η χρήση κατάλληλων σαμπουάν , βιταμινών  και άλλων προϊόντων μπορεί να βοηθήσουν στην τριχόπτωση. Τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως αβλαβή, αλλά γενικά δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητά τους. Μπορείτε όμως να προχωρήσετε σε μεταμόσχευση μαλλιών, με τριχοθυλάκια που αφαιρούνται από περιοχή όπου υπάρχει μόνιμη  τριχοφυία και τοποθετούνται στις περιοχές με την απώλεια. Προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας και να συζητήσετε  τις τεχνικές και μεθόδους αντιμετώπισης της αλωπεκίας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X