Αρχική / Υγεία / Σπληνεκτομή και αντιβίωση
Σπληνεκτομή και αντιβίωση thumbnail

Σπληνεκτομή και αντιβίωση

Αναγνώστρια μας ρωτά : Έχω κάνει σπληνεκτομή εδω και 1,5 χρόνο λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων (ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα).Θα πρέπει να παίρνω αντιβίωση και πόσο χρονικό διάστημα και δεύτερον μετά τη σπληνεκτομή έχω πολύ χαμηλό αιματοκίιτη 29 με 30.Να προσθέσω ότι έχω στίγμα μεσογιακής αναιμίας αλλά ποτέ δεν είχα τόσο χαμηλό αιματοκρίτη πάντα ήταν στα 33-34.Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό ,όταν έκανα την σπληνεκτομή μου είπαν ότι υπάρχει περίπτωση να ανέβει ο  αιματοκρίτης αλλά τελικά είχα αντίθετα αποτελέσματα.


 


Απαντά η Γιούλη Σπανού, Συντονίστρια / Διευθύντρια Αιματολόγος στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς 


 


Σπληνεκτομή είναι η αφαίρεση του σπλήνα η οποία γίνεται είτε λόγω νοσημάτων είτε λόγω τραυματισμού (ενός τροχαίου παραδείγματος χάρη). Σε άλλες περιπτώσεις που γίνεται σπληνεκτομή είναι σε νοσήματα του αίματος ή στην ΙΤΠ (ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα) ή σε αιμοσφαιρινοπάθειες.


Η χημειοπροφύλαξη είναι η καθημερινή μικρή δόση αντιβιωτικού, για να προλάβει κάποια λοίμωξη από λοιμογόνους παράγοντες στους οποίους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει σπληνεκτομή ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Οι λοιμογόνοι αυτοί παράγοντες είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας. Εάν πρόκειται για παιδιά μέχρι 18 ετών δίνουμε τη χημειοπροφύλαξη (αντιβίωση- αμοξικιλίνη) σε καθημερινή βάση, αν όμως πρόκειται για άτομα άνω των 18 ετών δεν κάνουμε χημειοπροφύλαξη . Πρώτον γιατί δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη και δεύτερον γιατί οι αντιβιώσεις έχουν  παρενέργειες. Πριν την σπληνεκτομή συνήθως γίνεται εμβολιασμός για τα μικρόβια (που προαναφέραμε)  2-3 εβδομάδες πριν την επέμβαση . Αν όμως είναι μια σπληνεκτομή που γίνεται λόγω τραυματισμού και δεν υπάρχει χρόνος ο εμβολιασμός γίνεται μετά τη 14η μέρα της επέμβασης. Σε αυτή την περίπτωση αντιβίωση χρειάζεται μόνο όταν ο ασθενής έχει πυρετό και θα πρέπει να προσφύγει στο γιατρό.


Όσον αφορά την αναιμία δεν υπάρχει κάποια σχέση με την σπληνεκτομή. Καλό θα είναι να ελέγξετε τους αιματινικούς παράγοντες δηλαδή μήπως έχετε έλλειψη βιταμινών και σιδήρου.Επιπλέον τα άτομα που έχουν στίγμα έχουν αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Επομένως θα πρέπει να ελεγχθούν το φυλλικό οξύ, η βιταμινή Β12,ο σίδηρος του αίματος και η φεριτίνη γιατί στην αιτιολογία της αναιμίας θεωρώ πως δεν υπάρχει θέμα με την σπληνεκτομή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X