Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τα παιδιά μου είναι πολύ ακατάστατα τι πρέπει να κάνω;
Τα παιδιά μου είναι πολύ ακατάστατα τι πρέπει να κάνω;  thumbnail

Τα παιδιά μου είναι πολύ ακατάστατα τι πρέπει να κάνω;

Η συμπεριφορά.


Μερικά παιδιά τριγυρίζουν σέρνοντας πίσω τους κάλτσες, βρώμικα πιάτα, ψίχουλα, σκίζουν τα τετράδιά τους, βρωμίζουν συνέχεια τα ρούχα τους. Περνούν και αφήνουν κυριολεκτικά πίσω τους το χάος. Το δωμάτιό τους θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή. Πασαλείβουν τα πάντα με μπογιές, ζωγραφίζουν πάνω σε έπιπλα, πετούν τα παιχνίδια τους, αμολάνε λάσπες με τα παπούτσια τους κάνουν μπάχαλο ένα συγυρισμένο δωμάτιο με το που θα περάσουν το κατώφλι του.


Γράφει ο ψυχολόγος, Στάνλει Σαπίρο


Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς;


Μπορεί το παιδί να το κάνει για εκδίκηση, ξέρει ότι σας ενοχλεί και θέλει με κάθε τρόπο να σας βγάλει από τα ρούχα σας. Είναι όμως πολύ πιθανόν να μη  του δείξατε ποτέ τι σημαίνει οργάνωση ή να του έχετε κάνει το κεφάλι καζάνι με αποτέλεσμα να έχει γίνει κουφό στις γονικές νουθεσίες και παραινέσεις σας.


Ποια είναι η δική σας αντίδραση;


Γονείς που αναγκάζονται να ζουν με μποέμικα βλαστάρια νιώθουν ότι τους χρησιμοποιούν και ότι δεν εμπνέουν σεβασμό στον οικογενειακό χώρο. Η προσπάθεια να διατηρήσεις εμφανίσιμο ένα σπίτι είναι άχαρη και σχεδόν ανώφελη. Δεν είναι εύκολο δε να καθαρίζεις όλη μέρα ένα σπίτι και να στο αναστατώνουν μέσα σε δυο λεπτά. Πρέπει να συμφωνήσετε σε κάποιους κανόνες που μερικές φορές μπορεί να είναι και σκληροί για να τηρηθεί η τάξη. Αυτή δεν είναι η πρώτη σας σκέψη;


Αν οι κανόνες δεν τηρηθούν, καταφεύγετε στην τιμωρία, στις συνέπειες που πρέπει να υποστούν. Αυτό που πρέπει όμως να θυμάστε είναι ότι η θέσπιση κανόνων και διαδικασιών ρουτίνας φέρνει αποτέλεσμα μόνο όταν καταφέρετε να κάνετε τα παιδιά σας να συμφωνήσουν.


Ποια είναι η λύση;


Πάρτε το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά. Αντί να θυμώνετε και να βάζετε τις φωνές, κάντε μια κουβέντα μαζί τους. Ποιος λέρωσε το καθιστικό; Τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί την επόμενη φορά; Καταλήξτε μαζί σε έναν κανόνα. Προτείνετε εσείς ήρεμα έναν κανόνα που θα πρέπει να εφαρμοστεί έστω και δοκιμαστικά μέσα στο χρονικό διάστημα μιας βδομάδας.


Με το που θα δεχτούν το νέο κανόνα τα παιδιά η επόμενη κίνησή σας είναι να τους θυμίζετε συνεχώς τι έχετε ήδη συμφωνήσει Στην αρχή πρέπει να επιμείνετε στην υπενθύμιση. Γιατί δεν έβαλες το πιάτο σου στον νεροχύτη; Γιατί δεν κρέμασες το μπουρνούζι σου; Αυτό δεν συμφωνήσαμε;


Μην υπερβάλλετε στον ρόλο του γονιού. Αν το παιδί ξεχάσει κάποια στιγμή την πετσέτα του δεν είναι ανάγκη να γίνει μεγάλο ζήτημα στο σπίτι. Πείτε απλά … πετσέτα και εκείνο θα θυμηθεί τι πρέπει να κάνει.


Πρακτικές συμβουλές.


Βοηθήστε τα παιδιά να οργανωθούν. Βεβαιωθείτε πώς υπάρχει θέση για κάθετί μέσα στο σπίτι όπως για παράδειγμα. Αν θέλετε να κρεμά πάντα το παιδί σας το μπουρνούζι του είστε σίγουροι ότι το ύψος του γάντζου δεν το δυσκολεύει;


Βρείτε κουτιά ή φτιάξτε οικονομικά ράφια για όλα τα είδη και τα μεγέθη των παιχνιδιών. Τσεκάρετε μήπως το δωμάτιο του παιδιού παρουσιάζει αποθηκευτικό πρόβλημα ή έλλειψη χώρου.


Στερεώστε πιο χαμηλά την βέργα στην ντουλάπα ώστε το παιδί να μη δυσκολεύεται όταν πάει να κρεμάσει τα ρούχα του.


Πολύ πρακτικό είναι να χρησιμοποιείτε κουτιά χαμηλά για τα ρούχα. Έχει παρατηρηθεί ότι διευκολύνουν τα παιδιά για να τακτοποιούν τα ρούχα τους περισσότερο από τα ράφια.


Οι συνέπειες αν δεν συμμορφώνονται τα παιδιά…


Πρέπει να είναι λογικές. Όλες οι συμφωνίες κλείνονται βάση λογικών και όχι υπερβολικών συνεπειών αν παραβιαστούν. Διαφορετικά τα παιδιά θα πεισμώσουν και θα κακιώσουν. Για παράδειγμα.


Αν τα παιδιά δεν μαζεύουν τα παιχνίδια τους μαζέψτε τα σε ένα κουτί και τοποθετήστε τα στο λεβητοστάσιο. Η κατάσχεση των παιχνιδιών για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα τα κάνει να το ξανασκεφτούν την επόμενη φορά…


Αν δεν μαζέψει το ποδήλατό του, πρέπει να του εξηγήσετε ότι μπορεί να του το κλέψουν. Αν δεν συμμορφώνετε θα πρέπει να του το πάρετε για λίγο για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.


Αν δεν συγυρίζει το δωμάτιό του θα πρέπει να έχει την πόρτα κλειστή. Και επειδή απεχθάνεσθε την ακαταστασία θα του εξηγήσετε ότι δεν θέλετε να μπαίνετε στο δωμάτιο. Αλλά ποιος θα του διαβάσει το αγαπημένο του παραμύθι για να αποκοιμηθεί;


Τα παιδιά είναι συνεργάτες σας. Ο σκοπός δεν είναι το ξέσπασμα θυμού πρέπει πάντα ότι κάνετε να το κάνετε ήρεμα και με φιλικό τρόπο. Πρέπει να επιδιώκετε ακόμα και μέσα από τις συνέπειες τη συνεργασία μαζί σας και την κατανόηση του γιατί πρέπει να κάνουν ότι τους λέτε πως είναι σωστό. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X