Αρχική / Ψυχολογία / Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τη νοσοφοβία;
Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τη νοσοφοβία; thumbnail

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τη νοσοφοβία;

Καθώς μεγαλώνουμε συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ τη θνησικότητα μας. Θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα καλύτερο τρόπο ζωής, πιο υγιεινό πιο δραστήριο και αυτόματα ίσως να αυξήσουμε και τις επισκέψεις μας στο γιατρό. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν τις επισκέψεις στο γιατρό καθώς φοβούνται τη διάγνωση του γιατρού και έτσι προτιμούν να συνεχίζουν να ζουν  εν αγνοία  του τι τους συμβαίνει καθώς βλέπουν ότι είναι υγιείς οι ίδιοι.


Δυστυχώς αυτή η τάση αποφυγής μπορεί να εξελιχθεί σε κανονικό φόβο. Αυτό που ονομάζουμε νοσοφοβία.


H νοσοφοβία είναι η επίμονη άρνηση  για τυχόν θέματα υγείας . Το άτομο δεν θα παραδεχτεί ότι μπορεί τα συμπτώματα που εμφανίζει  μπορεί όντως να είναι κάποιας ασθένειας και ότι μπορεί να έχει πρόβλημα .


Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος με νοσοφοβία είναι:  • Έμφανή δυσφορία

  • Πανικό

  • Κλάμα/Φωνές

  • Εφίδρωση

  • Ναυτία

  • Λιποθυμία

  • Τάσεις φύγης


 


Δυστυχώς τα άτομα με αυτήν την φοβία –όπως και με όλες τις φοβίες- δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και νομίζουν ότι αυτή τους η αντίδραση είναι κάτι το φυσιολογικό.


Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη φοβία


Η συγκεκριμένη φοβία είναι σημαντικό να θεραπευτεί καθώς θα μπορέσει να βοηθήσει το άτομο με κάποια επικείμενη ασθένεια ώστε να μπορέσει να θεραπευτεί .


Αρχικά, η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος με τον οποίον κανείς μπορεί να ξεπεράσει τη φοβία αυτή. Ο ειδικός θα προσπαθήσει μέσω συνεδριών να πάει τον ασθενή στο αρχικό συμβάν που προκάλεσε την φοβία .


Από την άλλη κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή και φίλος θα μπορούσε να βοηθήσει τον ασθενή με το να τον κάνει να νιώσει πιο άνετα στο να παραδέχεται πότε δεν αισθάνεται καλά ώστε να μπορέσει να χρήσει ιατρικής προσοχής αν και εφόσον χρειαστεί

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X