Αρχική / Υγεία / Κρυψορχία : τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Κρυψορχία : τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται; thumbnail

Κρυψορχία : τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Κρυψορχία είναι η απουσία του ενός ή και των δύο όρχεων από το όσχεο. Είναι η πιο κοινή ανωμαλία κατά τη γέννηση των αγοριών.  Κανονικά μέχρι και ένα μήνα πριν από τη γέννηση έχουν κατεβεί από τον κοιλιακό χώρο μέσα στο όσχεο. Σε πολύ μικρό ποσοστό αγοριών ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν κατεβαίνουν μέχρι τη στιγμή της γεννήσεως για λόγους που δεν είναι γνωστοί. Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί πόνο ή προβλήματα στη ούρηση. Συνήθως οι όρχεις κατεβαίνουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και έως ότου συμβεί αυτό εξετάζεται τακτικά από το γιατρό. Αν δεν διορθωθεί η κρυψορχία μπορεί τελικά να προκαλέσει και στειρότητα.


Θεραπεία


Ο στόχος της θεραπείας είναι να κατέβουν οι όρχεις στη σωστή θέση. Η έγκαιρη θεραπεία (πριν από το 1ο έτος της ηλικίας τους) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών , όπως η στειρότητα και ο καρκίνος των όρχεων.


Χειρουργική


Συνήθως η κρυψορχία διορθώνεται με χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία αυτή γίνεται είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αν ο γιος σας έχει επίσης μια βουβωνοκήλη που συνδέονται με την κρυψορχία, η κήλη αποκαθίσταται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.


Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός είναι απαραίτητο να παρακολουθεί τους όρχεις για να βεβαιωθεί ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται και  να λειτουργεί σωστά. Η παρακολούθηση μπορεί να περιλαμβάνει:


Φυσική εξέταση


 Υπερηχογράφημα του οσχέου


Δοκιμές των επιπέδων των ορμονών


Θεραπεία με αυξητική ορμόνη


Η ορμονική θεραπεία συνήθως  δεν συνιστάται, επειδή είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από την χειρουργική επέμβαση.


Η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της κρυψορχίας είναι η ορχεοπηξία με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100%. Ακόμα και μετά από διορθωτική χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να ελέγξετε την κατάσταση των όρχεων για να διασφαλιστεί ότι αναπτύσσονται κανονικά. Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι πολύ σημαντική για την έγκαιρη ανίχνευση  πιθανών όγκων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X