Αρχική / Υγεία / Τί είναι ο βαρθολίνειος αδένας;
Τί είναι ο βαρθολίνειος αδένας; thumbnail

Τί είναι ο βαρθολίνειος αδένας;

Οι βαρθολίνειοι αδένες  βρίσκονται δεξιά και αριστερά στην είσοδο του κόλπου. Αυτοί οι αδένες εκκρίνουν υγρό που βοηθά στην λίπανση του κόλπου. Μερικές φορές τα ανοίγματα των αδένων παρεμποδίζονται, με αποτέλεσμα  σχετική διόγκωση που ονομάζεται βαρθολίνειος κύστη . Σε πολλές περιπτώσεις  δημιουργείται  απόστημα (όταν φράξει ο πόρος) μέσα σε λίγες μέρες.


 Το απόστημα του βαρθολίνειου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί πρήξιμο, πόνο και κάψιμο. Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο όχι μόνο κατά  τη σεξουαλική επαφή αλλά και σε άλλες δραστηριότητες μιας  γυναίκας.


Η θεραπεία της κύστης  εξαρτάται από το μέγεθος αλλά και από την ύπαρξη ή όχι μόλυνσης. Σε μερικές περιπτώσεις  μια μικρή χειρουργική τομή μπορεί εντελώς να στραγγίξει το απόστημα και να ανακουφίσει άμεσα από τον πόνο.


Εάν υπάρχει μόλυνση  η χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να κριθεί απαραίτητη από τον θεράποντα γιατρό σας. Μια κύστη μπορεί να μολυνθεί, σχηματίζοντας απόστημα. Ένας αριθμός βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των κοινών βακτηριδίων, όπως Escherichia coli (Ε. coli), καθώς και βακτήρια που προκαλούν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια


 Αν η κύστη μολυνθεί ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τα εξής συμπτώματα:


Δυσφορία, κατά  το περπάτημα ή το κάθισμα


Πόνο κατά τη συνουσία


Πυρετό


Μια κύστη ή απόστημα εμφανίζεται συνήθως στη μια πλευρά του κόλπου, αν βρείτε ένα νέο εξόγκωμα κοντά στο άνοιγμα του κόλπου σας και είστε άνω των 40 , καλέστε άμεσα τον γυναικολόγο σας.


Γυναίκες οι οποίες έχουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα  μπορούν να προβούν σε μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται μαρσιποποίηση, πάντα κατόπιν συνεννόησης με το γυναικολόγο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X