Αρχική / Υγεία / Γιατί μπορεί να έχω αίμα στα κόπρανα;
Γιατί μπορεί να έχω αίμα στα κόπρανα; thumbnail

Γιατί μπορεί να έχω αίμα στα κόπρανα;

Γενικώς,  το αίμα στα κόπρανα δείχνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάπου στο παχύ έντερο. Το χρώμα του αίματος μπορεί να είναι μια ένδειξη για το πού υπάρχει αιμορραγία. Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν ευθύνεται  σε όλες τις περιπτώσεις (η αιτία θα μπορούσε να είναι  λιγότερο σοβαρή), αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι ένα σημάδι της ασθένειας. Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωσθεί σε πρώιμα στάδια, τα ποσοστά επιβίωσης είναι πάνω από το 90%.


Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι έντονο κόκκινο, σκούρο ή μαύρο  και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και περαιτέρω εξέταση  από το γιατρό σας.


Η εμφάνιση σκουρόχρωμων κοπράνων δεν είναι απαραίτητο να σας ανησυχήσει καθώς η κατανάλωση συμπληρωμάτων σιδήρου,  παντζαριών ή βατόμουρων είναι πιθανό να προκαλέσει αλλοίωση του χρώματος των κοπράνων.


Γιατί έχω αίμα στα κόπρανα;


Οι πιο κοινές αιτίες του ορατού αίματος στα κόπρανα είναι η εκκολπωματίτιδα και οι αιμορροΐδες. Άλλες συνθήκες και καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα περιλαμβάνουν:


• καρκίνο του παχέος εντέρου


• μη-καρκινικές νεοπλασίες, όπως πολύποδες


• εντερικές λοιμώξεις, που μπορεί να προκληθούν  από τροφικά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα και Ε. coli


• φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα)


• κάποιο πρόσφατο τραύμα, για παράδειγμα, αίμα στα κόπρανα μπορεί να εμφανιστεί μετά την κολονοσκόπηση ή την εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση  (διαρκεί μόνο 1-2 ημέρες)


• έλλειψη ροή του αίματος προς τα έντερα, με αποτέλεσμα την ισχαιμία του εντέρου


• Η χρήση  μη στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων


Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή αλλαγές στο χρώμα, τη συνέπεια, ή τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου σας. Εύκολα ιάσιμες παθήσεις όπως αιμορροΐδες μπορεί να είναι η αιτία, αλλά επιβάλλεται να κάνετε περαιτέρω έλεγχο και εξετάσεις.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X