Αρχική / Σεξ / Η φοβία της σεξουαλικής διείσδυσης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Η φοβία της σεξουαλικής διείσδυσης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;  thumbnail

Η φοβία της σεξουαλικής διείσδυσης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία περισσότερο συχνή από ό,τι θα εκτιμούσε κανείς. Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες. Χαρακτηριστικά στη διαταραχή αυτή είναι:


α) αίσθημα αποστροφής για τις σεξουαλικές επαφές,


β) τρόμος μπροστά στο ενδεχόμενο της σεξουαλικής επαφής,


γ) αποφυγή οποιασδήποτε επαφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άγγιγμα των γεννητικών τους οργάνων.


Γράφει η Εύη Κυράνα (www.kirana.gr)  ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας ΑΠΘ.


Επειδή το χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι ο υπέρμετρος τρόμος και φόβος, τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί από τους επιστήμονες να θεωρηθεί σεξουαλική φοβία και όχι σεξουαλική δυσλειτουργία.


Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως δεν πρόκειται για διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας διότι πολλές φορές τα άτομα με σεξουαλική αποστροφή αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία για οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη δεν εμπλέκει άμεσα τα γεννητικά όργανα.


Το πρόβλημα μπορεί να έχει εξαιρετικά επιβαρυντικές συνέπειες για τη σχέση του ζευγαριού, αφού οι επαφές δεν περιλαμβάνουν τη διείσδυση. Οι γυναίκες με αποστροφή δυσκολεύονται ιδιαίτερα να απευθυνθούν σε ειδικό λόγω συναισθημάτων ντροπής, αλλά και λόγω του έντονου φόβου. Συνήθως αναζητούν θεραπεία ύστερα από έντονη παρότρυνση του συντρόφου ή με βασικό κίνητρο την τεκνοποίηση.


Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;


Ενώ μια τραυματική εμπειρία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της διαταραχής, συχνά τα ακριβή αίτια δεν είναι εμφανή.


Φαίνεται πως όταν ο νους της γυναίκας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται να αγγίξει κάποιος την περιοχή των γεννητικών οργάνων της, τότε ακολουθεί μια σειρά από βιολογικές αντιδράσεις (ταχυκαρδία, έντονη αναπνοή, εξάψεις, κλείσιμο των ποδιών), αλλά και γνωστικές (τρομακτικές σκέψεις ή εικόνες που έρχονται στον νου) και συναισθηματικές (κυρίως τρόμος).


Η ψυχολογική θεραπεία που ενδείκνυται είναι η γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία, με ειδικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης σεξουαλικής φοβίας.


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσει η γυναίκα θεραπεία όχι μόνο για την αντιμετώπιση του σεξουαλικού προβλήματος αλλά και για τη διαχείριση προβλημάτων της σχέσης που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί από τη σεξουαλική αποστροφή.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X