Αρχική / Υγεία / Τί είναι τα νευρικά τικ και πώς θεραπεύονται;
Τί είναι τα νευρικά τικ και πώς θεραπεύονται; thumbnail

Τί είναι τα νευρικά τικ και πώς θεραπεύονται;

Τα τικ περιλαμβάνουν τόσο  το ανασήκωµα των ώµων όσο το ανοιγοκλείσιµο των µατιών. Τί είναι, όµως, τελικά τα τικ και πώς θεραπεύονται;


Ως τικ ή αλλιώς µυόσπασµα, όπως είναι ο επιστηµονικός τους όρος, ορίζεται οποιαδήποτε επαναληπτική (µε άτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα) κίνηση, που εµφανίζεται σταθερά σε συγκεκριµένη θέση ή θέσεις (πολλαπλά τικ) του σώµατος.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τικ και οι συσπάσεις είναι ακίνδυνες και προσωρινές καταστάσεις


 Τί είναι τα τικ και οι συσπάσεις;


Ενώ πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους τικ και σύσπαση εναλλακτικά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο αυτών μορφών των κινήσεων.


Τικ : Υπάρχουν δύο τύποι τικ , τα  κινητικά και τα φωνητικά. Τα τικ είναι συχνά επαναλαμβανόμενα με πολλές διαδοχικές εμφανίσεις της ίδιας δράσης. Για παράδειγμα, κάποιος με ένα τικ μπορεί να ανοιγοκλείνει  τα μάτια του πολλές φορές ή  να κάνει συσπάσεις της μύτης του κατ 'επανάληψη.


Πολύπλοκες κινητικά τικ αποτελούνται από μια σειρά κινήσεων που εκτελούνται με την ίδια σειρά. Ενώ οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να εμφανίσουν κάποιο τικ είναι περισσότερο διαδεδομένο στα παιδιά. Οι ειδικοί λένε ότι περίπου το 25% των παιδιών μπορεί να έχει κάποια στιγμή τικ και ιδίως τα αγόρια.


Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι μπορεί να προκαλέσει τικ. Το στρες και η στέρηση ύπνου φαίνεται να παίζουν ρόλο τόσο στην εμφάνιση και στη σοβαρότητα των κινητικών τικ.


Οι γιατροί κάποτε πίστευαν ότι ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας, μπορεί  να προκαλέσουν κάποιο  τικ στα παιδιά. Νεότερες μελέτες, όμως, δείχνουν αυτό δεν αποτελεί  βάσιμη θεωρία.


Συσπάσεις : Σε αντίθεση με τα τικ, η πλειοψηφία των συσπάσεων των μυών είναι μεμονωμένα περιστατικά, και δεν αποτελούν επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Οι συσπάσεις των μυών επίσης είναι γνωστές ως μυοκλονίες. Είναι εντελώς ακούσιες και δεν μπορεί να ελεγχθούν ή να κατασταλούν.


Ο βλεφαροσπασμός είναι ένας γενικός όρος για τις ακούσιες συσπάσεις των μυών των βλεφάρων. Σε κάποιες περιπτώσεις, το βλέφαρο μπορεί να κλείνει και να ανοίγει επαναλαμβανόμενα. Αυτό συμβαίνει συχνά κατ 'επανάληψη κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι οποίες είναι σπάνιες, ο βλεφαροσπασμός  επίσης να περιλαμβάνει τα φρύδια, το στόμα και το λαιμό.


Εμφανίζεται επίσης συχνότερα σε ενήλικες, παρά σε παιδιά. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να καθορίσει εάν εσείς ή το παιδί σας βιώνει τικ ή μια σύσπαση βλεφάρου ανάλογα με τα συμπτώματα.


Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι συσπάσεις των βλεφάρων μπορεί να επιδεινωθούν από την  ξηροφθαλμία, το στρες και την έλλειψη ύπνου.


Στην πλειοψηφία τους τα τικ δεν είναι σοβαρά και δεν έχουν επίδραση στην ποιότητα ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να συμβεί  αρκετά συχνά και να είναι ανησυχητικό. Τότε μπορεί να επηρεάσει διάφορους τομείς της ζωής  ενός ατόμου, όπως το σχολείο, την εργασία και την κοινωνική ζωή.


Οι γιατροί χρησιμοποιούν τέσσερα χαρακτηριστικά για τον εντοπισμό και τη διάγνωση διαταραχές τικ:  • Η ηλικία (πότε ξεκίνησαν τα τικ)

  • Διάρκεια των τικ

  • Σοβαρότητα των τικ

  • Αν  είναι κινητικά / φωνητικά ή και τα δύο


Σύνδρομο Tourette : Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που φαίνεται να είναι μια χρόνια κατάσταση τικ μπορεί να είναι ένα σημάδι του συνδρόμου Tourette. Αυτό το σύνδρομο είναι η πιο σοβαρή διαταραχή τικ. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία τόσο κινητικών όσο και φωνητικών τικ.Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 200.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν την πάθηση. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν όταν τα παιδιά είναι μεταξύ 5- 18 ετών.


Μπορούν να θεραπευτούν τα τικ;


Η θεραπεία για διαταραχές τικ εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε περιπτώσεις που δεν είναι τόσο σοβαρές, δεν χρειάζεται καν θεραπεία καθώς τα τικ θα επιλυθούν από μόνα τους.


Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή ή μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν τικ να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματα ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τη συχνότητα τους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X