Αρχική / Υγεία / Τί είναι η δυσχρωματοψία και πώς αντιμετωπίζεται;
Τί είναι η δυσχρωματοψία και πώς αντιμετωπίζεται; thumbnail

Τί είναι η δυσχρωματοψία και πώς αντιμετωπίζεται;

Δυσχρωματοψία είναι η κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τα χρώματα. Συνήθως υπάρχει αδυναμία στο να διακρίνουμε το κόκκινο, το πράσινο ή το κυανό. Η δυσχρωματοψία σχετίζεται αποκλειστικά με την ικανότητα να δούμε κάποια χρώματα, αλλά όχι τους άλλους.


Ποιες είναι οι αιτίες και οι κίνδυνοι της κατάστασης;


Η αχρωματοψία συνήθως είναι κληρονομική και εμφανίζεται σε περίπου 8% των ανδρών και λιγότερο από το 1% των γυναικών. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα ή λόγω φυσιολογικής γήρανσης του φακού του ματιού. Διαταραχές του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού ή του οπτικού νεύρου από τον οφθαλμό στον εγκέφαλο, μπορεί επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα με την αντίληψη των χρωμάτων.


Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της πάθησης;


Ένα άτομο με αχρωματοψία δεν μπορεί να πει τη διαφορά μεταξύ των χρωμάτων. Μερικοί άνθρωποι με αχρωματοψία μπορεί να δουν μόνο αποχρώσεις του γκρι. Ένα άτομο με αχρωματοψία έχει συνήθως ευαισθησία στο φως, και ταχεία κίνηση των ματιών.


Η δυσχρωματοψία είναι η πιο κοινή μορφή αχρωματοψίας. Τα άτομα αυτά συνήθως έχουν άριστη όραση αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ των αποχρώσεων του κόκκινου και του πράσινου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το άτομο δεν μπορεί να πει τη διαφορά μεταξύ των αποχρώσεων του μπλε και του κίτρινου. Η αχρωματοψία μπορεί να μην διαγνωστεί μέχρι το παιδί να γίνει 3 έως 5 ετών. Για να επιβεβαιώσετε την πάθηση θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις από τον οφθαλμίατρό σας


Μπορεί κανείς να αποφύγει την δυσχρωματοψία;


Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τρόπος για την πρόληψη της δυσχρωματοψίας. Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και έγκαιρη θεραπεία των παθήσεων των ματιών μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μερικών περιπτώσεων αχρωματοψίας.


 Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατάστασης;


Η πάθηση αυτή αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση αλλά είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δεν είναι μεταδοτική και τα παιδιά ατόμων με δυσχρωματοψία έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια. Γενετική παροχή συμβουλών μπορεί να είναι χρήσιμο σε οικογένειες με ιστορικό της αχρωματοψίας.


Ποιες είναι οι θεραπείες για την πάθηση;


 Δεν υπάρχουν γνωστές  χειρουργικές ή άλλες θεραπείες για την αχρωματοψία. Τα άτομα με δυσχρωματοψία μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στο έντονο κόκκινο και πράσινο, όπως αυτό των φαναριών. Ωστόσο, σωστές προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται. Φορώντας γυαλιά ηλίου με μαύρους φακούς μπορεί να βοηθήσει μερικές φορές τα άτομα με αχρωματοψία.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X