Αρχική / Υγεία / Triplex καρδιάς : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Triplex καρδιάς : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε thumbnail

Triplex καρδιάς : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αναγνώστρια μας ρωτά : Έκανα τρίπλεξ πριν από 3 μέρες (είμαι 40 χρόνων) και έδειξε τον αριστερό κόλπο αυξημένο και μικρή 'διαφυγή' αορτής χωρίς περικαρδιακή συλλογή, καλή λειτουργικότητα και διαστάσεις αριστερής κοιλίας EF64%. Πρέπει να προσέξω κάτι;


Απαντά ο Γεώργιος Λάζαρος, επιμελητής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Ιπποκράτειο"


Από αυτά που αναφέρετε έχετε μία άρτια καρδιακή λειτουργία. Οι διαστάσεις του αριστερού κόλπου όπως και κάθε κοιλότητας της καρδιάς εξαρτώνται από το ύψος και το βάρος του εξεταζομένου. Εάν είστε ψηλός και εύσωμος, η διάμετρος του αριστερού κόλπου δικαιολογείται να είναι λίγο αυξημένη. Το ότι έχετε ‘διαφυγή’ από την αορτική βαλβίδα δεν έχει κλινική σημασία, ιδιαίτερα εάν η βαλβίδα δεν εμφανίζει μορφολογικές αλλοιώσεις.


Για την σωστή ερμηνεία οποιασδήποτε ιατρικής εξέτασης έχει ιδιαίτερη σημασία ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε. Εάν έγινε στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου τότε τα ευρήματα που αναφέρετε στερούνται κλινικής σημασίας και θα συνιστούσα την επανάληψη του υπερηχογραφήματος μετά από 2-3 χρόνια για να ελεγχθεί εάν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στις διαστάσεις του αριστερού κόλπου και στη ‘διαφυγή’ της βαλβίδας. Εάν όμως υπάρχει κάποια πάθηση όπως αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμίες, κλπ., το κάθε εύρημα, ακόμη και αυτό το οποίο θεωρητικά φαίνεται χωρίς σημασία, θα πρέπει να αξιολογείται  από το θεράποντα καρδιολόγο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X