Αρχική / More / Βιβλία / Το βιβλίο που ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει
Το βιβλίο που ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει thumbnail

Το βιβλίο που ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει

Φιλιπ Ροθ 


Αμερικάνικο Ειδύλλιο

Μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου
Επίμετρο: Σώτη Τριανταφύλλου

Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Για μένα ένας από τους σημαντικότερους Αμερικάνους συγγραφείς εν ζωή. Φιλιπ Ροθ, ο αιρετικός. Ο εκπρόσωπος μιας Αμερικής που τολμά να γυρίσει ανάποδα το όνειρο που έμαθε να βλέπει και απέδειξε ότι αν δεν σταματήσεις το όνειρο όταν πρέπει, κινδυνεύεις να ζήσεις την μετάλλαξη του ονείρου σε εφιάλτη. Φιλιπ Ροθ, όπως θα λέγαμε: υπάρχει και μια γωνιά του δρόμου που κάποτε θα συναντηθείς ξαφνικά με αυτό που ποτέ δεν περίμενες ότι θα σε βρει. Ανοίγεις τα μάτια ένα πρωί και ανακαλύπτεις ότι δεν βλέπεις πάρα μόνο την τύφλα σου. Μία τύφλα που προκαλεί μεθοδικά και ύπουλα η υλική μάχη και η επιθυμία να ανήκεις σε μια αυτοκρατορία ασφάλειας που το αύριο είναι ολόγιομο βεβαιότητες και ανέσεις. Ο μεγάλος συγγραφέας ξέρει ότι ο χρόνος στην αιωνιότητα της λογοτεχνίας μετράει με όρους αλήθειας και αυθεντικότητας. Ο Φιλιπ Ρόθ και σε αυτό το βιβλίο του βάζει τον ήρωα του να ενηλικιώνεται μαζί με την μεταπολεμική Αμερική του θριάμβου και της ευημερίας. Με την πορεία της ζωής του ήρωά του παρακολουθούμε που οδηγεί ο Θρίαμβος, η νίκη, η ευημερία. Τι σημαίνει υψηλό βιοτικό επίπεδο και πιο το κόστος του. Η Αμερική του θριάμβου και της άνεσης μοιραία οδηγείται στην γειτονιά της παράκρουσης της δεκαετίας του '60. Ούτε ο πιο απομονωμένος και καλοπροαίρετος πολίτης δεν καταφέρνει να αποφύγει το σαρωτικό κύμα μιας επανάστασης χωρίς αιτία.Το "Αμερικάνικο Ειδύλλιο" είναι η άνοδος και η πτώση του Αμερικάνου που πίστεψε και άγγιξε το αμερικάνικο όνειρο. Η δύναμη, η αυτοπεποίθηση, η κοινωνική ισορροπία, στην δίνη των κοινωνικών αναταραχών.Το φως των ματιών του ήρωα, του Λιβόβ, η κόρη του δηλαδή, στα δεκαέξι της χρόνια γίνεται τρομοκράτισσα, επαναστάτρια εξουσιοδοτημένη να τινάξει στον αέρα τον Παράδεισο των γονιών της…

Στο δωμάτιο της η αφίσα που καλύπτει την λευκή επιφάνεια του αμείλικτου τοίχου γράφει: "Είμαστε εναντίον κάθε καλού και καθωσπρέπει στην Αμερική των ασπρουλιάρηδων. Λεηλατούμε, καίμε και καταστρέφουμε. Είμαστε η επώαση των εφιαλτών των μανάδων μας".

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που χειρουργεί με ακρίβεια λέιζερ την σύγχρονη κοινωνία μας.

Καλή ανάγνωση!
Θανάσης Λάλας


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X