Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Τί είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία;
Τί είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία; thumbnail

Τί είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία;

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια κληρονομική μορφή αναιμίας , μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο σε όλο το σώμα. Κανονικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ευέλικτα και στρογγυλά, διακινούνται εύκολα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Στη δρεπανοκυτταρική αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια γίνονται άκαμπτα και κολλώδη και διαμορφώνονται όπως τα δρεπάνια. Αυτά τα κύτταρα ακανόνιστου σχήματος μπορεί να κολλήσουν στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν τη ροή του αίματος και του οξυγόνου σε μέρη του σώματος. Δεν υπάρχει θεραπεία για τα περισσότερα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Ωστόσο, οι θεραπείες μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο και να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων που σχετίζονται με τη δρεπανοκυτταρική αναιμία.


Συμπτώματα


Τα σημεία και συμπτώματα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας συνήθως περιλαμβάνουν:


Αναιμία. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν συνήθως περίπου 120 ημέρες πριν πεθάνουν και  αντικατασταθούν. Ωστόσο, στην δρεπανοκυτταρική αναιμία τα κύτταρα πεθαίνουν μετά από μόλις 10 – 20 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι μια χρόνια έλλειψη ερυθρών κυττάρων του αίματος, που είναι γνωστή ως αναιμία. Χωρίς αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια σε κυκλοφορία, το σώμα δεν μπορεί να πάρει αρκετό  οξυγόνο. Γι 'αυτό η αναιμία προκαλεί κούραση και κόπωση.


Κρίσεις. Είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Ο πόνος αναπτύσσεται όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στο στήθος, στην κοιλιά και στις αρθρώσεις. Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στα οστά . Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και μπορεί να διαρκέσει για λίγες ώρες έως και μερικές εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μόνο μερικές κρίσεις ετησίως ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερες. Αν η κρίση είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να εισαχθεί στο νοσοκομείο.


Πρησμένα χέρια και πόδια μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας στα μωρά. Η διόγκωση που προκαλείται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια εμποδίζει τη ροή του αίματος στα χέρια και στα πόδια.


Συχνές λοιμώξεις. Δρεπάνι κύτταρα μπορεί να βλάψει σπλήνα σας, ένα όργανο που καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Οι γιατροί δίνουν συνήθως τα βρέφη και τα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία αντιβιοτικά για την πρόληψη δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.


Καθυστερημένη ανάπτυξη. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παρέχουν στο σώμα σας οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη. Η έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη σε βρέφη και παιδιά και να καθυστερήσει την εφηβεία.


Διαταραχές της όρασης. Μερικά άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν προβλήματα όρασης.


Πότε πρέπει να δείτε γιατρό


 Αν και η δρεπανοκυτταρική αναιμία  συνήθως διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, αν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας ή αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα:  • Ανεξήγητη επεισόδια έντονου πόνου, όπως πόνος στην κοιλιά, στο στήθος, στα οστά ή στις αρθρώσεις.

  • Οίδημα στα χέρια ή τα πόδια.

  • Κοιλιακή διόγκωση

  • Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, και ο πυρετός μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας ασθένειας.

  • Χλωμό δέρμα

  • Κίτρινη απόχρωση στο δέρμα ή στο λευκό κομμάτι των ματιών.


Τυχόν σημεία ή συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν παρατηρήσετε κάποια μονόπλευρη παράλυση ή αδυναμία στο πρόσωπο, τους βραχίονες ή τα πόδια, σύγχυση, δυσκολία στην βάδιση και την ομιλία, αιφνίδια προβλήματα όρασης ή μούδιασμα, ή πονοκέφαλο, καλέστε το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας αμέσως.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X