Αρχική / Ψυχολογία / Οι καλές και οι κακές τροφές για την ψυχολογία της γυναίκας
Οι καλές και οι κακές τροφές για την ψυχολογία της γυναίκας thumbnail

Οι καλές και οι κακές τροφές για την ψυχολογία της γυναίκας

Οι διατροφικές μας επιλογές έχουν άμεση σχέση με τη διάθεσή μας. Έχει συμβεί στους περισσότερους, ασυναίσθητα, να χρησιμοποιούμε τη διατροφή ως καταφύγιο σε δύσκολες ή έντονες περιόδους (άγχους, στεναχώριας κλπ) για να νιώσουμε καλύτερα. Ισχύει όμως και το αντίστροφο; Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ενέργειάς μας; Και αν ναι, ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;


Γράφει η ψυχολόγος, Ξένια Ταραβίρα


Ειδικοί από το πανεπιστήμιο Penn State της Φιλαδέλφεια κάνουν λόγο σε πρόσφατη έρευνά τους για άμεση συσχέτιση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και κακής διάθεσης, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες που ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους και την εικόνα τους.


Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2013 σε κορίτσια ηλικίας 18-23 ετών,αποδείχθηκε ότι τα επίπεδα διάθεσής τους επιδεινώθηκαν μετά από περιόδους ασταθούς, διαταραγμένης διατροφής. Οι διαφορές στη διάθεση πριν την υιοθέτηση μιας ανθυγιεινής διατροφικά συμπεριφοράς ήταν ελάχιστες σε αντίθεση με την αρνητική διάθεση που ήταν σημαντικά υψηλότερη μετά από άστατη, κακή διατροφή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, άτομα που βιώνουν διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να παρουσιάζουν συμπεριφορές όπως κραιπάλη στο φαγητό ή απώλεια ελέγχου και περιορισμό στην πρόσληψη τροφής.


Το πείραμα


Οι ερευνητές συνέλλεξαν στοιχεία κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες της καθημερινής ζωής (real-life situations). Η ερευνητική ομάδα έδωσε φορητούς υπολογιστές σε 131 γυναίκες των οποίων οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα και οι οποίες παρουσίαζαν ανησυχίες σχετικά με το βάρος και το σώμα τους, χωρίς όμως να πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας οι συσκευές θα ζητούσαν από τις συμμετέχουσες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεσή τους και τις διατροφικές συμπεριφορές τους.


Πρόκειται για μια μοναδική μελέτη επειδή αξιολογεί τις διαθέσεις και τις διατροφικές συμπεριφορές όπως αυτές εκτελούνται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κάτι που μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα της σχέσης μεταξύ συναισθημάτων και κατανάλωσης φαγητού. « Ό,τι γνωρίζουμε σχετικά με τη διάθεση και τις διατροφικές συμπεριφορές προέρχεται κυρίως από μελέτες σε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές ή από διάφορες εργαστηριακές μελέτες» δηλώνει η Kristin Heron, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Ενδιαφερόμαστε να μελετήσουμε γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή για να διαπιστώσουμε εάν η διάθεσή τους αλλάζει πριν ή αφότου δείξουν ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά και ασχοληθούν με το βάρος τους». Τα αποτελέσματα μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε βαθύτερα το ρόλο που διαδραματίζει η διάθεση στην ανάπτυξη και τη διατήρηση τόσο ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών όσο και συμπεριφορών συνεχούς ελέγχου του βάρους, καθώς και τη δημιουργία αποδοτικότερων προγραμμάτων θεραπείας για άτομα με διατροφικές ανησυχίες και προβλήματα βάρους.


Ποιες τροφές προκαλούν κακή διάθεση;


Τροφές που είναι φτωχές σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά.


Τροφές με πολλά λιπαρά και θερμίδες.


Τροφές πλούσιες σε περιεκτικότητα ζάχαρης όπως τα ανθρακούχα ποτά, τα γλυκά με σοκολάτα και τα λιπαρά κρέατα.


Το πρόχειρο,γρήγορο φαγητό είναι από τα πρώτα σ’αυτή τη λίστα.


 Η ανθυγιεινή διατροφή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο περιεχόμενο του φαγητού μας αλλά έχει άμεση σχέση με κακές διατροφικά συμπεριφορές οι οποίες την προκαλούν. Κάποιες από αυτές είναι το να παραλείπουμε το πρωινό, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, λόγω βιασύνης, η κραιπάλη στο φαγητό μετά από μερικές μέρες προσεκτικής διατροφής, το να τρώμε αργά τη νύχτα λίγο πριν τον ύπνο, κυρίως σε συνδυασμό με κάποια άλλη δραστηριότητα, πχ όταν βλέπουμε τηλεόραση, με αποτέλεσμα να χάνουμε το μέτρο και τέλος η παγίδα της συναισθηματικής πείνας. Το άγχος, η μελαγχολία εκτονώνονται μέσα από το φαγητό στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα.


Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο για την πρόληψη ασθενειών αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Σημαντικό στοιχείο γι αυτό αποτελεί η σωματική και ψυχική ευεξία. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, φροντίζοντας οι ώρες του ύπνου να είναι επαρκείς και βάζοντας λίγη κίνηση στη ζωή μας θα εξασφαλίσουμε όχι μόνο την υγεία μας αλλά και το χαμόγελο στα χείλη μας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X