Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Ποια φάρμακα βοηθούν στην τεκνοποίηση;
Ποια φάρμακα βοηθούν στην τεκνοποίηση; thumbnail

Ποια φάρμακα βοηθούν στην τεκνοποίηση;

Ερώτημα αναγνώστη : Ο φίλος της αδελφής μου πέρνει καθημερινά ένα χαπάκι Risperdal. Πρόκειται να παντρευτούν και ερωτώ εάν το χαπάκι αυτό έχει επιπτώσεις σε περίπτωση τεκνοποίησης.


 


Απαντά ο ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»


 Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σχετικά με την επίδραση της ρισπεριδόνης (Risperdal) στο έμβρυο, όταν αυτή λαμβάνεται από τον πατέρα. Σε γενικές γραμμές τα φάρμακα που λαμβάνονται από τον πατέρα και μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα προβλημάτων στο έμβρυο δεν είναι πολλά και αυτό το φαινόμενο δεν είναι συχνό, έτσι ώστε τις περισσότερες φορές να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με το έμβρυο. Υπάρχουν όμως μελέτες που έχουν δείξει ότι ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα του άνδρα, επηρεάζοντας το σπέρμα του, και αυτό συνήθως είναι παροδικό φαινόμενο, διαρκεί δηλαδή για όσο χρόνο λαμβάνεται το φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση ένα ζευγάρι που επιθυμεί να τεκνοποιήσει και κάποιος από τους δύο γονείς έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνει κάποια φάρμακα, θα πρέπει να συζητούν ακόμα και πριν τη σύλληψη τόσο με τον γυναικολόγο τους και όσο και με τον ιατρό της ειδικότητας που τους χορηγεί το φάρμακο. Αυτοί θα τους ενημερώσουν για τους κινδύνους, θα τους καθοδηγήσουν σωστά και αν χρειαστεί θα τους συμβουλέψουν να αλλάξουν κάποια από τα φάρμακα πριν τη σύλληψη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X