Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Μέχρι ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδί;
Μέχρι ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδί; thumbnail

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδί;

Αναγνώστρια μας ρωτά : Για μια γυναίκα που είναι 46 ετών με κανονική περίοδο ακόμη χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσε κανένα γυναικολογικό πρόβλημα είναι εφικτή η μητρότητα;


 


Απαντά ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"


 Κάθε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση (περίοδο) θεωρητικά έχει και πιθανότητες εγκυμοσύνης. Είναι γεγονός ότι όσο προχωράει η ηλικία μίας γυναίκας μειώνονται και οι πιθανότητες κύησης, ενώ μετά τα 45 οι πιθανότητες αυτές μειώνονται σημαντικά. Επίσης μετά από κάποια ηλικία αυξάνονται και οι πιθανότητες επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως είναι οι αποβολές, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων, η πιθανότητα εμφάνισης αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή σακχαρώδους διαβήτη της εγκύου κλπ.


Το θέμα της επιτυχούς κύησης έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα η ωορρηξία, τα ωοθηκικά αποθέματα, η κατάσταση της μήτρας και η διαβατότητα των σαλπίγγων, ενώ και ο πατρικός παράγοντας, δηλαδή η ποιότητα του σπέρματος είναι σημαντικός. Για όλους αυτούς του λόγους γυναίκες πιο προχωρημένης ηλικίας που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους και συζητούν μαζί του όλα αυτά τα ζητήματα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X