Αρχική / Ψυχολογία / H σχέση της κατάθλιψης και του έντονου άγχους
H σχέση της κατάθλιψης και του έντονου άγχους  thumbnail

H σχέση της κατάθλιψης και του έντονου άγχους

Η Κατάθλιψη μπορεί να προηγείται του άγχους σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ψυχιατρικής Arch Gen Psychiatry.


Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, Πέτρος Σκαπινάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επικρατούσα αντίληψη για την χρονική αλληλουχία του άγχους και της Κατάθλιψης είναι ότι τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται συμπτώματα άγχους πάνω στα οποία μετά από κάποια χρόνια εμφανίζεται η Κατάθλιψη. Περίπου 1000 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 11 έως την ηλικία των 32 για τα συμπτώματα άγχους και Κατάθλιψης που μπορεί να εμφανίζουν σε 7 ενδιάμεσες χρονικές στιγμές. Το 37% αυτών που ανέπτυξαν Κατάθλιψη, είχε εμφανίσει πριν ή έστω ταυτόχρονα σημαντική συμπτωματολογία άγχους, ενώ το 32% αυτών που ανέπτυξαν Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους είχε εμφανίσει πριν ή έστω ταυτόχρονα σημαντική συμπτωματολογία Κατάθλιψης.


Οι μισοί περίπου από αυτούς που ανέπτυξαν Κατάθλιψη είχαν ταυτόχρονα και Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους ενώ τα ¾ όσων ανέπτυξαν Γενικευμένο Άγχος συνέπασχαν ταυτόχρονα και από Κατάθλιψη


Το 12% περίπου του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέπτυξε Κατάθλιψη και Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους κατά την διάρκεια της ζωής του μέχρι την ηλικία των 32 ετών ενώ πάνω από τους μισούς χρησιμοποίησαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πήραν φαρμακευτική αγωγή για την ψυχολογική τους κατάσταση σε κάποια φάση της ζωής τους.


Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν αφενός μεν ότι το άγχος και η Κατάθλιψη είναι πολύ συχνά στο γενικό πληθυσμό, αφετέρου δε ότι η Κατάθλιψη και τα άγχος σχετίζονται ισχυρά μεταξύ τους και συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο έτσι ώστε να μην μπορεί να διαχωριστεί με βεβαιότητα τι προηγείται και τι έπεται.


Επίσης οι δυο αυτές διαταραχές πολλές φορές μοιράζονται κοινά συμπτώματα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού σαν σύνολο και όχι σαν 2 ξεχωριστές παθήσεις, στις περιπτώσεις που συνυπάρχει κοινή συμπτωματολογία. Η κοινή συμπτωματολογία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κοινούς βιολογικούς μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X