Ταλιατέλες με γαρίδες, τζίντζερ και σπαράγγια

<p>Σας προτείνουμε μια νόστιμη και υγιεινή μακαρονάδα, ταλιατέλες με γαρίδες, τζίντζερ και πράσινα σπαράγγια.</p>
<p><strong><br /></strong></p>
<p><strong>Υλικά </strong></p>
<p>1/2 κιλό πράσινα σπαράγγια </p>
<p>ελαιόλαδο και φρέσκο βούτυρο</p>
<p>2 σκελίδες σκόρδο</p>
<p>3 κ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ</p>
<p>1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί</p>
<p>10-12 γαρίδες φρέσκες μέτριες, καθαρισμένες, με το κέλυφος της ουράς</p>
<p>1 1/2 φλιτζάνι, ή περισσότερο, ζωμό από ψάρι ή κότα</p>
<p>3 κ. σάλτσα σόγια </p>
<p>2-3 κ. σούπας ξίδι βαλσάμικο</p>
<p>1 πακέτο ταλιατέλες, κατά προτίμηση κόκκινες</p>
<p>ξύσμα από λεμόνι</p>
<p>αλάτι</p>
<p>φρεσκοτριμμένο πιπέρι </p>
<p> </p>
<p><strong>Εκτέλεση</strong></p>
<p>Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες ή με κοφτερό μαχαίρι βγάλε το φλούδι από το κάτω 1/3 του κάθε σπαραγγιού. Κόψτε το επάνω μέρος περίπου στα 2/3, μέχρι το σημείο όπου το σπαράγγι είναι τρυφερό, χωρίς ίνες. Κρατήστε τις κορφές για να τις ψήσετε. Τα κάτω πιο σκληρά κομμάτια των σπαραγγιών λιώστε τα στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο για να φτιάξετε τη σάλτσα. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεστάνετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και άλλο τόσο βούτυρο, και σοτάρετε για 4-5 λεπτά τα λιωμένα σπαράγγια με το σκόρδο, προσθέτοντας και το φρέσκο τζίντζερ. Βάλτε και τις γαρίδες στο τηγάνι, ανακατέψτε τες μερικές φορές και περιχύστε με το κρασί. Μόλις πάρει βράση, προσθέστε το ζωμό. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σφίξουν οι γαρίδες. Κατεβάστε από τη φωτιά και ανακατέψτε στη σάλτσα τη σάλτσα σόγιας. Βάλτε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Βάλτε και λιγο βαλσάμικο, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση που πρέπει να είναι έντονη. Βράστε τις ταλιατέλες al dente σε καλά αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου. Στο μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, ψήστε τις κορφές των σπαραγγιών. Χρειάζονται 2-3 λεπτά από κάθε μεριά. Σουρώστε τις ταλιατέλες, κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό τους. Αδειάστε τες στο τηγάνι με τις γαρίδες, βάλτε και το ξύσμα και ανακατέψτε καλά. Αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα, αραιώστε τη με λίγο από το νερό που κρατήσατε. Σερβίρετε αμέσως σε ζεσταμένη πιατέλα, βάζοντας από πάνω τα ψητά σπαράγγια. </p>

Σχετικά άρθρα