Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται thumbnail

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια οδυνηρή κατάσταση όπου πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό. Μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι : η ανατομία του καρπού , ορισμένα  προβλήματα υγείας και, ενδεχομένως, το αν και πόσο καταπονείτε τα χέρια σας. Η συμπίεση του νεύρου παράγει  μούδιασμα, πόνο και, τελικά, αδυναμία  στο χέρι που χαρακτηρίζεται από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.


Ποιές καταστάσεις προκαλούν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;


Καταστάσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση μπορεί να  είναι :


Τραυματισμός στον καρπό (είτε από κάποιο ατύχημα είτε από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών)


Ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης


Εγκυμοσύνη


Εμμηνόπαυση


Θεραπεία με αντισυλληπτικά χάπια


Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους που αναπτύσσουν σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να ανακουφιστούν  από τον πόνο και από το  μούδιασμα και να αποκατασταθεί πλήρως το χέρι τους. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ξεκινά συνήθως σταδιακά με έναν ασαφή πόνο στον καρπό , που μπορεί να επεκταθεί μέχρι το χέρι. Κοινά συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν:


Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα ή το χέρι , ειδικά στον αντίχειρα και το δείκτη, το μεσαίο ή παράμεσο (ποτέ όμως στο μικρό δάχτυλο). Αυτή η αίσθηση εμφανίζεται  συχνά, κατά την αφύπνιση, ενώ οδηγείτε, κρατώντας το τηλέφωνο ή μια εφημερίδα. Ο πόνος συνήθως επεκτείνεται από τον καρπό μέχρι το χέρι, τον ώμο ή προς τα κάτω στην παλάμη ή τα δάχτυλα. Επίσης, σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ότι αρχίζουν να του πέφτουν τα πράγματα, εμφανίζει δηλαδή αδυναμία στις λεπτές κινήσεις.


Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;


Στα αρχικά στάδια συνήθως η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και τη χρήση νάρθηκα (ιδιαίτερα το βράδυ) . Σε εντονότερες καταστάσεις η νευροχειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης του συνδρόμου.


Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό


Αν έχετε επίμονα σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα  στις καθημερινές σας δραστηριότητες αλλά και στον ύπνο , θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X