Διακοπές:Ποια φαγητά στο εστιατόριο δεν παχαίνουν;

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, κ. Χριστίνα Κωστάρα και η σύμβουλος διατροφής, κ. Αλεξάνδρα Δέδε μας δίνουν μερικά tips, ώστε οι βραδινές έξοδοι για φαγητό να μην σας αφήνουν παραπανίσια κιλάκια.

«Όταν βγαίνω έξω για φαγητό τα βράδια, φοβάμαι ότι παίρνω κιλά διότι συνήθως παρασύρομαι, τρώω πολύ και δε λέω όχι στις προκλήσεις. Τι πρέπει να τρώω σε ένα εστιατόριο;»

– Το μεσημέρι φάτε κάτι ελαφρύ και μην φύγετε από το σπίτι για την έξοδο σας πεινασμένοι. Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος, υπονομεύει την αντίστασή μας και τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού. Ένας φυσικός χυμός ή ένα φρούτο πριν φύγουμε από το σπίτι είναι μια καλή λύση.

– Ξεκινήστε πάντα το γεύμα σας με σαλάτα. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού. Αν δεν θέλετε να αποτελέσει βόμβα θερμίδων, αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα τυριά, αλλαντικά, κρουτόν. Προτιμήστε σος μουστάρδα (π.χ Vinaigrette), ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι κλπ.

– Αν παραγγείλετε κυρίως πιάτο, αποφύγετε να τσιμπολογήστε πολύ από τα ορεκτικά και τα μεζεδάκια στη «μέση». Βάλτε στο πιάτο σας 1-2 πιρουνιές ή κουταλιές από 4 πιάτα της αρέσκειας σας (σύνολο 4-8 μπουκιές) και αρκεστείτε σε αυτά έτσι ώστε να μπορέσετε στην συνέχεια να απολαύσετε και το κυρίως πιάτο.

– Αυτά που θα επιλέξουμε ας είναι κάτι ιδιαίτερο που έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μόνο σε εξόδους για φαγητό και παίρνουμε απλά μια μπουκιά για την γεύση. Με τον τρόπο αυτό δεν θα στερηθούμε το φαγητό, θα απολαύσουμε νέες γεύσεις χωρίς να φάμε μεγάλη ποσότητα.

– Για κύριο γεύμα, επιλέξτε ένα πιάτο της αρέσκειας σας. Για πιο light εκδοχή, σε περίπτωση που έχει σος, ζητήστε τη στο πλάι για να προσθέσετε εσείς την ποσότητα που επιθυμείτε, ενώ αποφύγετε να το συνοδέψετε με τηγανιτές πατάτες.

– Αν δεν επιλέξετε κύριο γεύμα, τότε γεμίστε το πιάτο σας το μισό με λαχανικά και το άλλο μισό με κρεατικά, ψαρικά, θαλασσινά κ.ο. Θυμηθείτε: ένα κύριο γεύμα είναι περίπου 16 μπουκιές! Γλιτώστε θερμίδες αποφεύγοντας ή περιορίζοντας την κατανάλωση σε τηγανιτά (π.χ πατάτες), πιτάκια, ψωμί και συνοδευτικά ντιπ.

– Θυμηθείτε να μασάτε αργά!

– Σε περίπτωση που πίνετε αλκοόλ, πιείτε με μέτρο.

– Αν επιθυμείτε γλυκό στο τέλος, παραγγείλετε μια μερίδα ή φάτε 4 – 6 κουταλιές από γλυκά στην μέση για μεγαλύτερη ποικιλία.

 

 

 

Σχετικά άρθρα