Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πως αντιμετωπίζεται
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πως αντιμετωπίζεται thumbnail

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πως αντιμετωπίζεται

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) , είναι μια πεπτική διαταραχή όπου επηρεάζεται ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας  . Στη συμβολή μεταξύ οισοφάγου με το στομάχι μας υπάρχει ένας μυϊκός σφιγκτήρας, ο οποίος επιτρέπει τη διέλευση τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι αλλά παρεμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με αποτέλεσμα να επιστρέφει γαστρικό περιεχόμενο και να δημιουργεί διάφορα προβλήματα . Είναι η δεύτερη συνηθέστερη νόσος του πεπτικού μας συστήματος μετά το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πολλοί άνθρωποι , συμπεριλαμβανομένων των έγκυων γυναικών , πάσχουν από καούρα ή δυσπεψία  που προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση . Οι γιατροί πιστεύουν ότι σε μερικές περιπτώσεις  η παλινδρόμηση οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται διαφραγματοκήλη . Στις περισσότερες περιπτώσεις , η καούρα μπορεί να μειωθεί μέσω της διατροφής και από αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν ειδική φαρμακευτική αγωγή ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση .


Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η  διαφραγματοκήλη μπορεί να αποδυναμώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα  και να αυξήσει τον κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση . Η διαφραγματοκήλη συμβαίνει όταν το ανώτερο μέρος του στομάχου μετακινείται προς τα πάνω στο στήθος μέσα από ένα μικρό άνοιγμα στο διάφραγμα ( διαφραγματική παύση ) . Το διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει την κοιλιά από το στήθος .


Βήχας , έμετος , τέντωμα , ή ξαφνική σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη πίεση στην κοιλιά με αποτέλεσμα τη διαφραγματοκήλη . Η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη , επίσης,  συμβάλλουν  σε αυτή την κατάσταση . Συνήθως άτομα άνω των 50 ετών μπορεί να εμφανίσουν διαφραγματοκήλη αλλά μπορεί να επηρεάσει και  άτομα όλων των ηλικιών.


Η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.


Ποια είναι τα συμπτώματα της καούρας ;


Η καούρα , που ονομάζεται επίσης όξινη δυσπεψία , είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και συνήθως παρουσιάζεται κάψιμο και πόνος στο στήθος που ξεκινούν πίσω από το στέρνο και κινούνται  προς τα πάνω στο λαιμό.. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την τροφή να  επιστρέφει στο στόμα αφήνοντας μια πικρή και όξινη γεύση.


Το κάψιμο ,η  πίεση και ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για  2 ώρες και είναι συχνά χειρότερα μετά το φαγητό . Πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται όταν βρίσκονται σε όρθια θέση ή λαμβάνοντας ένα αντιόξινο φάρμακο που καθαρίζει τα οξέα από τον οισοφάγο .


 


Ποια είναι η θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ;


Οι γιατροί συστήνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής για τους περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν τη σοκολάτα , τη μέντα , τα λιπαρά τρόφιμα ,τον  καφέ , και τα αλκοολούχα ποτά . Τα τρόφιμα και τα ποτά  μπορεί να ερεθίσουν ένα κατεστραμμένο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου , όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί , οι ντομάτες και οι πιπεριές , θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.


Μειώνοντας το μέγεθος των μερίδων την ώρα του φαγητού μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων . Η κατανάλωση των γευμάτων , τουλάχιστον 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει την παλινδρόμηση , επιτρέποντας τη μείωση των οξέων του στομαχιού. Επιπλέον , η παχυσαρκία συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα . Πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση όταν χάνουν βάρος .


Για χρόνια παλινδρόμηση και καούρα , ο γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα για τη μείωση των οξέων στο στομάχι .Η μακροχρόνια όμως  χρήση αντιόξινων φαρμάκων  ,  μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες , όπως διάρροια ,  μια αλλαγή στον τρόπο με την οποία το σώμα διασπά και χρησιμοποιεί ασβέστιο , και η συγκέντρωση  μαγνησίου στον οργανισμό .Μεγάλη συγκέντρωση μαγνησίου  μπορεί να είναι σοβαρή για τους ασθενείς με νεφρική νόσο . Για τη συνεχή λήψη αντιόξινων φαρμάκων (πάνω από 2 εβδομάδες) θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Η ενδοσκόπηση είναι μια σημαντική διαδικασία για τα άτομα με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση . Με την τοποθέτηση ενός μικρού σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα  μέσα στον οισοφάγο , ο γιατρός μπορεί να δει οποιαδήποτε φλεγμονή ή ερεθισμό του βλεννογόνου  του οισοφάγου ( οισοφαγίτιδα ) . Αν τα ευρήματα της ενδοσκόπησης είναι αμφισβητήσιμα , η βιοψία μπορεί να είναι απαραίτητη .

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X