Μπορούν τα όνειρα να προβλέψουν το μέλλον;

Ένας θαυμάσιος, στην αταξία του, κόσμος μας περιμένει κάθε βράδυ όταν βυθιζόμαστε στον ύπνο.

“Ονειροπαγίδες”. 

Γράφει η ψυχολόγος, Μαίρη Λέλα. 

 –Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ονειρευόμαστε; 

Το στάδιο εκείνο του ύπνου που αφορά τον κόσμο των ονείρων και που ονομάζεται παράδοξος ύπνος, είναι το ποιο σημαντικό στάδιο, μια που στην διάρκεια αυτού, αναπαράγονται όλες οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας και παρότι δεν θυμόμαστε πάντα τα όνειρά μας, μας συντροφεύουν κάθε βράδυ. Ενδεικτικά να αναφέρω σχετικά με την  σημαντικότητα του σταδίου αυτού του ύπνου, καθώς και των ονείρων ότι, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος αν στερηθεί το συγκεκριμένο στάδιο για περισσότερο από 10 ημέρες, τότε το άτομο θα υπεισέρθει σε ψυχωσικό επεισόδιο. 

-Mπορούν τα όνειρα να προβλέψουν το μέλλον;

Την ώρα που βλέπουμε όνειρα, βρισκόμαστε σε εναλλακτικό στάδιο συνείδησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί σαν να είναι ξύπνιος αλλά αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Για τον λόγο αυτό πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί για το τι κάνουν τα όνειρα…

Ο πιο συνηθισμένος μύθος είναι ότι τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Καλώς ή κακώς όμως τα όνειρα δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα, αντίθετα πιο πιθανό είναι να προβλέπουμε το αύριο όταν είμαστε ξύπνιοι, αλλά χωρίς να  δώσουμε  σε αυτό το γεγονός ιδιαίτερη σημασία, μπροστά στην δύνη της καθημερινής ρουτίνας και την νύχτα που είμαστε ήσυχοι αυτό να καταγραφεί στα όνειρά μας.

Νόμισε ότι προέβλεψε τον θάνατο του φίλου του… Μια αληθινή ιστορία

Ενδεικτικό είναι το περιστατικό του Γ.Κ. που θεώρησε ότι προέβλεψε τον θάνατο του φίλου του, δυο μέρες πριν συμβεί το γεγονός από ένα όνειρο.  Όταν ρωτήθηκε πιο ήταν το τελευταίο πράγμα που έκανε με τον φίλο του, ανέφερε ότι έπαιξαν τένις. Στην δε ερώτηση του, αν έγινε κάτι διαφορετικό σε εκείνο το συγκεκριμένο παιχνίδι ανέφερε ότι κατ αρχάς ο Γ.Κ νίκησε τον φίλο του για πρώτη φορά και ο φίλος του έδειχνε ιδιαίτερα κουρασμένος και ταλαιπωρημένος σε εκείνο το παιχνίδι τους, πράγμα όχι συνηθισμένο για τον άνθρωπο αυτόν, μέρα μεσημέρι.. Αυτά τα ερεθίσματα ήταν διακριτικά και χάθηκαν μέσα στην ταλαιπωρία της μέρας, όμως το βράδυ που όλα ησυχάζουν, οι δουλειές τέλειωσαν και τα παιδιά κοιμόνται, αναδύθηκε η ανησυχία του για τον φίλο του και καταγράφηκε στο όνειρό του.

Τα όνειρα μας μιλούν για το σήμερα…

Τα όνειρα μπορεί να μην μπορούν να μας πουν το αύριο, αλλά είναι  εξαίρετοι δείκτες για το πως ακριβώς είμαστε σήμερα και αν νομίζετε ότι ξέρετε ήδη, χωρίς αυτά, γελιέστε.

Ο άνθρωπος έχει , σε απλά λόγια, δύο επίπεδα αντίληψης της πραγματικότητάς του. Το αληθινό και το διορθωμένο. Όταν κάτι μας συμβαίνει  καταρχάς, το βιώνουμε απλά έτσι όπως είναι και αν δούμε ότι κάτι τέτοιο μας δυσκολεύει, το επεξεργαζόμαστε με μια διαδικασία αμυντικών μηχανισμών, έτσι ώστε να μας βολεύει. Επί παραδείγματι, μπορεί ο σύντροφός μας να αργεί τον τελευταίο καιρό χαρακτηριστικά να γυρίσει από την δουλειά του. Στην αρχή, θα ανησυχήσουμε με αυτό και αργότερα θα χρησιμοποιήσουμε δικαιολογίες του τύπου «είναι δύσκολες εποχές, προσπαθεί να δουλέψει περισσότερο». Έτσι η αρχική ανησυχία μας θα μειωθεί.

Στα όνειρά μας όμως, η ανησυχία αυτή μπορεί να αναδυθεί εκ νέου και τότε μπορεί να δούμε στο όνειρό μας ότι μας έκλεψε κάτι, αν σε βαθύτερο επίπεδο φοβόμαστε ότι μας απατά ή ότι φοράει μάσκα. Αν πάλι φοβόμαστε για την ασφάλειά του μπορεί να δούμε ότι τον κυνηγούν μια που κάτι τέτοιο συμβολίζει στην αντίληψή μας κίνδυνο.

Τα όνειρα είναι συμβολικά; 

Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι συμβολισμοί στα όνειρα είναι πάγιοι και πολύ συγκεκριμένοι. Sorry Freud! Λάθος! Οι ονειροκρίτες δεν έχουν καμιά απολύτως αξία. Αξία έχει στον συμβολισμό -και μπορεί να τον κάνει περισσότερο μαζικό- η κουλτούρα μας. Στην Ινδία, τα φίδια, μια που υπάρχουν περισσότερο συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους και δημιουργούν πολλά περισσότερα μοιραία περιστατικά, σημαίνουν κάτι πολύ διαφορετικό από ότι στον Έλληνα. Η θάλασσα, σε μια πατρίδα που δεν έχει  εντός της ακτές, συμβολίζει κάτι άλλο από αυτό που συμβολίζει για τους Έλληνες μια που ζούμε δίπλα στο κύμα. Επίσης, πιο γενικά και λιγότερο ατομικά μπορεί να είναι σύμβολα που έχουμε αποδεχτεί. Το ψάρι είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα . Έτσι, αν πιστεύουμε ότι κάτι κακό θα γίνει, πιθανά να δούμε ψάρια στον ύπνο μας, χρησιμοποιώντας ένα σύμβολο που έχουμε έτοιμο στην αντίληψή μας.

Τα σύμβολα του καθενός μας αλλάζουν ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή μας. Πώς πρέπει να αξιοποιούμε τα όνειρα; 

Αν θες πολύ  ένα παιδί και δεν έρχεται, τότε όταν δεις μωρό στον ύπνο σου θα σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό από το αν δεις μωρό ενώ έχεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κ.Τ. ο οποίος συνήθως όταν φοβόταν για κάποιο λόγω στην ζωή του έβλεπε στον ύπνο του κλέφτες, ενώ όταν άρχισε να ασχολείται με τα θαλάσσια σπορ και ένιωθε κάποιο κίνδυνο άρχισε να βλέπει  τεράστια κύματα όλων των ειδών.

Παραμένει λοιπόν η σημαντικότητα των ονείρων στην ζωή μας  λοιπόν παρότι δεν προβλέπουν το μέλλον, μια που είναι σημαντικό να εντοπίζουμε εγκαίρως που ακριβώς βρισκόμαστε, γιατί φυσικά έτσι θα κάνουμε αυτό που θεωρούμε περισσότερο κατάλληλο για την περίσταση. Για παράδειγμα, αν συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι μας ανησυχεί σε σχέση με τον σύντροφό μας, θα το φέρουμε στην  επιφάνεια,  και θα το αναλάβουμε χωρίς να το κρύψουμε το όποιο θέμα κάτω από το χαλάκι να υποβόσκει άλυτο παίρνοντας πολύπλοκες διαστάσεις. Στα όνειρα οι άμυνες διαλύονται και η αλήθεια πρυτανεύει.

Πώς θα αξιοποιήσω αυτά που τα όνειρα θέλουν να μου πουν αφού σπάνια τα θυμάμαι; 

Τα όνειρα τα θυμόμαστε όταν ξυπνάμε κατά την διάρκεια του ύπνου. Αν συνεχίσουμε τον ύπνο μας το όνειρο θα ξεχαστεί. Πως μπορούμε τότε να χρησιμοποιήσουμε τα όνειρά μας αφού τα ξεχνάμε;  Όταν ένα όνειρο είναι πολύ σημαντικό για σένα, θα σε ξυπνήσει, θα έρθει και θα ξανάρθει, γι αυτό μην ανησυχείς. Το σημαντικό είναι να θυμάσαι κάποιες λεπτομέρειες. Όταν ένα όνειρο σε ξυπνήσει σήκω από το κρεβάτι και κράτα κάποιες σημειώσεις. Πρώτον και το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθείς πως ένιωθες κατά την διάρκεια του ονείρου. Αγωνία; Φόβο; Οργή; Το πώς ένιωθες αντιστοιχεί στο ποιο είναι το συναίσθημα που σου προκαλεί το αόρατο πρόβλημα.  Μετά φυσικά, είναι σημαντικά τα πρόσωπα που συμμετέχουν και οι χώροι, αν είναι φωτεινό ή σκοτεινό όνειρο και άλλα στοιχεία που ουσιαστικά είναι οι παράμετροι του θέματος που σε απασχολεί.

Το να ερμηνεύεις τα δικά σου σύμβολά  είναι σημαντικό αλλά μπορεί να χρειαστείς χρόνο για να τα μάθεις. Η εμπειρία σου η προσωπική, στο να ερμηνεύεις τα όνειρά σου, είναι σημαντική. Με την επανάληψη, η ικανότητα σου θα αυξάνεται. Φτιάξε λοιπόν, τον δικό σου ονειροκρίτη και να θυμάσαι ότι τα σύμβολά σου, πιθανά να αλλάζουν και μπορεί να χρειαστεί να τον φρεσκάρεις.

Καλώς ήρθατε, στον κόσμο των ονείρων σας!

Σχετικά άρθρα