Ψυχική υγεία: Πώς είναι η ζωή μετά το εγκεφαλικό;

Η συναισθηματική επίδραση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου πολύ συχνά παραβλέπεται ενώ θα πρέπει να τυγχάνει την ίδιας προσοχής και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όπως ακριβώς η φυσική αποκατάσταση του ασθενούς, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εγκεφαλικό και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Έρευνα, που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 2.700 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο και τους φροντιστές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι πέρα από την σωματική βλάβη πολλοί από αυτούς είχαν και ψυχολογική επιβάρυνση. Περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων ασθενών δήλωσε ότι έφερε καταθλιπτικά συμπτώματα και τα 2/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν υψηλά επίπεδα άγχους. Σύμφωνα με στοιχεία από το Stroke Association, το 42% των ασθενών ένιωθαν ότι είχαν εγκαταλειφθεί μετά την σωματική αποκατάσταση και την αυτοεξυπηρέτηση των φυσικών αναγκών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, 8 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα φροντιστές δήλωσαν ότι είχαν βιώσει το άγχος και την απογοήτευση..

«Το εγκεφαλικό αφήνει τους οικείους των ασθενών σοκαρισμένους και ανήσυχους καθώς οι ζωές τους συχνά αλλάζουν αμετάκλητα μέσα σε μια στιγμή. Η καλύτερη αναγνώριση των επιπτώσεων του εγκεφαλικού επεισοδίου γίνεται από επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας και αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιολογηθούν δεόντως και να λάβουν τη σωστή υποστήριξη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Stroke Association, Τζον Μπάρικ.

Η χειρωνακτική εργασία προκαλεί πιο εύκολα εγκεφαλικό;

Η χειρωνακτική και γενικότερα η σωματικά απαιτητική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, όπως και τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Δημοσθένη Παναγιωτάκο, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας «EuroPRevent 2013» στη Ρώμη, αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 250 ασθενών που είχαν πάθει το πρώτο εγκεφαλικό, 250 που είχαν πάθει το πρώτο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και, για λόγους σύγκρισης, άλλων 500 υγιών ατόμων.

Με βάση μια κλίμακα από το 1 (σωματικά απαιτητική εργασία) έως το 9 (καθιστική/διανοητική εργασία), η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έπαθαν το εγκεφαλικό  έκαναν κάποιο επάγγελμα που τους επιβάρυνε περισσότερο σωματικά.Όσοι ασχολούνταν σε λιγότερο σωματικά απαιτητικές εργασίες, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν (μη θανατηφόρο) καρδιακό επεισόδιο ή ισχαιμικό εγκεφαλικό. Όπως επεσήμανε, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα διαρκές σωματικό στρες, που πιθανώς εξηγεί γιατί η σκληρή σωματική εργασία είναι επιβαρυντική για την καρδιά.

 Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να εξισωθεί με την πιο ήπια και αραιή σωματική άσκηση που οι γιατροί συνιστούν για λόγους υγείας και η οποία δεν γεννά το ίδιο στρες. Επιπλέον, πρόσθεσε, η σκληρή χειρωνακτική εργασία συχνά δεν πληρώνεται καλά, με συνέπεια οι εργαζόμενοι σε αυτά τα επαγγέλματα να μην έχουν συνήθως την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα.

 

 

 

Σχετικά άρθρα