Κάννες 2013. Το παρασκήνιο και τα μεγάλα φαβορί!

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών κάνει πρεμιέρα σήμερα. Ποιες ταινίες ξεχωρίζουν; Ποια είναι τα μεγάλα φαβορί; Ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης βρίσκεται στην Κρουαζέτ και μας μεταφέρει όλο το παρασκήνιο αλλά και τα δικά του προγνωστικά. 

Xρήστος Μήτσης

 

Το Φεστιβάλ ξεκινάει επίσημα με την προβολή του «Υπέροχου Γκάτσμπυ», την τρισδιάστατη μεταφορά του μυθιστορήματος του Φιτζέραλντ, από τον σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν και πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάμπριο.Η ταινία είναι εκτός ανταγωνισμού και ανοίγει σήμερα, επίσημα το φεστιβάλ.

Μεγάλα ονόματα σκηνοθετών!

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής φέτος είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και από εκεί και πέρα υπάρχει ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα 20-22 ταινιών, ανάμεσα τους πολλά ονόματα όπως ο Ρομάν Πολάνσκι, οι αδερφοί Κοέν, υπάρχει ο Στίβεν Σοντεμπεργκ.

Υπάρχουν πιο νέοι σκηνοθέτες όπως ο σκηνοθέτης του «Driver», ο οποίος έρχεται ξανά με ένα θρίλερ το «Μόνο ο θεός συγχωρεί» με πρωταγωνιστή τον Ryan Gosling.

Μια ταινία που ξεχωρίζει!

Ο Ασκαρ Φαραντί, ο Ιρανός που είχε πάρει το Όσκαρ για την ξενόγλωσση ταινία, παρουσιάζει τώρα την καινούρια του ταινία. Η ταινία του είναι μια γαλλική παραγωγή και επειδή είναι πολύ καλός σκηνοθέτης αυτός είναι ένα φαβορί.

Είναι η ιστορία ενός ζευγαριού, μιας Γαλλίδας και ενός Ιρανού, πρωταωνιστεί ο Ταράκ Κασίμ και η Μπερενίς Μπεζό που ήταν πέρσι υποψήφια για Όσκαρ με το The artist. Το ζευγάρι συναντιέται στο Παρίσι και πρέπει να χωρίσει, να κάνουν τα τελευταία διαδικαστικά του διαζυγίου τους. Έχουν ένα παιδί από κοινού και αυτή η επαφή ξαναφέρνει στην επιφάνεια κάποια μυστικά. Είναι ένα ψυχολογικό δραματικό θρίλερ η ταινία. Μοιάζει με τον “χωρισμό” σε κάποια σημεία, λέγεται το «Παρελθόν» και νομίζω πως θα είναι μέσα στα βραβεία.

 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν βραβευμένοι Κινέζοι με χρυσά λιοντάρια όπως είναι ο Ζία Φαν Κε. Υπάρχει αρκετή δόση από ιαπωνέζικο σινεμά, υπάρχουν όμως πολλοί Γάλλοι, όπως ο Κεσίς που είχε κάνει το «Κους κους με φρέσκο ψάρι» που έχει βραβευτεί σε όλα τα φεστιβάλ μέχρι στιγμής  και νομίζω πως είναι φαβορί για άλλη μια φορά.

Tα φαβορί!

Ξεχωρίζω πολλές. Του Ρέφεν το θρίλερ με τον Γκόσλινγκ ¨Τέλος του Δρόμου”. Θεωρώ πως είναι έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες που έχουμε στο παγκόσμιο σινεμά. Αυτόν και τον Φαραντί φυσικά. Στις Κάννες άλλωστε συναντάμε πάντα τον κινηματογραφικό “αφρό”.

 

Και εκτός συναγωνισμού υπάρχουν ταινίες που ξεχωρίζουν, πολύ καλές δουλειές. Υπάρχει ένα animation του Φόλμαν, ενήλικο, επιστημονικής φαντασίας. Επίσης, στο διαγωνιστικό κομμάτι υπάρχει η ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη η οποία λέγεται Νεμπράσκα. Όπως και να το πάρει κανείς, οι Κάννες έχουν πάντα πλούσιο πρόγραμμα. Νομίζω πως θα είναι ένα δεκαήμερο γεμάτο εκπλήξεις.

Η Όντρει Τοτού θα είναι η παρουσιάστρια της βραδιάς. Στις 8 υπάρχει η προβολή του «Υπέροχου Γκάτσμπυ», θα είναι όλοι οι πρωταγωνιστές εκεί, και ο Λούρμαν και ο Ντι Κάμπριο, θα περάσουν από το κόκκινο χαλί.

Σχετικά άρθρα