Διαταραχή πανικού: Η ασθένεια της οικονομικής κρίσης

Αναγνώστης μας μιλά για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του και ζητά την κατεύθυνση των ειδικών μας.

ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ,ΚΟΙΜΑΜΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΝΑ 10ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΠΕΤΑΓΟΜΑΙ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΣ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΩΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΧΩ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΑΣΕΙΣ ΛΥΠΟΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ….ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΜΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ….ΔΕΝ ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ.

Απευθύναμε το ερώτημά σας στον συνεργάτη μας, Ψυχίατρο κύριο Γεώργιο Φλώρο. Ελπίζουμε οι πληροφορίες που μας έδωσε να σας φανούν χρήσιμες.

Μάλλον από ότι καταλαβαίνουμε πρόκειται για κάποια διαταραχή πανικού. Δυνητικά βέβαια, θα μπορούσε να είναι και ένα ιατρικό πρόβλημα και ίσως πρέπει να το διερευνήσει. Αλλά τα συμπτώματα αυτά, χωρίς φυσικά να προσπαθούμε να κάνουμε διάγνωση, θυμίζουν αυτά της διαταραχής πανικού.

Τι είναι η διαταραχή πανικού; 

Η διαταραχή πανικού είναι μια κορύφωση του άγχους η οποία συνοδεύεται από υψηλούς καρδιακούς ρυθμούς, ταχυκαρδία, αίσθηση κινδύνου, κυρίως κινδύνου του θανάτου ή κινδύνου τρέλας, τρέμουλο, και μυϊκούς σπασμούς .

Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια;

Η διαταραχή πανικού αντιμετωπίζεται και θεραπευτικά και φαρμακευτικά με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Προκαλείται συνήθως από έντονες απαιτήσεις του περιβάλλοντος από αυτόν αλλά και απαιτήσεις του ιδίου του ασθενή από τον εαυτό του.

Πώς εκδηλώνεται και ποια είναι τα αίτιά της; 

Τα πρώτα συμπτώματα συχνά είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσει κανείς. Πολλές φορές ο ασθενής ανησυχεί όταν φτάνει σε στάδιο να μη μπορεί να ανταποκριθεί πια σε καθημερινές απαιτήσεις ή όταν η καθημερινότητά του γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Είναι μια ασθένεια που παρατηρείται αρκετά συχνά σε καιρό κρίσης. Προκαλείται από το καθημερινό στρες, από την πίεση που είναι όντως έντονη στις μέρες μας αλλά και από κάποιες σκέψεις θλίψης. Η κύρια «παγίδα» της είναι ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξω τα πράγματα, μια αίσθηση αδιεξόδου.

Σχετικά άρθρα