Απελπισία: Τι κάνουμε όταν μας πνίγουν τα παράπονα;

Είναι μια συμβουλή παλιά όσο και ο κόσμος. Και όμως είναι πάντα αποτελεσματική. Αλλάξτε τρόπο έκφρασης. Αντι να λέτε βαρέθηκα πια να… πείτε:” Θέλω να κάνω αυτό” .

Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Christophe Andre. 

Eίναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί ψυχοθεραπευτές για να καταλάβουν αν υπάρχει κατάθλιψη. Όταν ο ασθενής παραπονιέται για κάτι ο θεραπευτής το μετατρέπει σε στόχο.

-Γιατρέ που θα βρω παρηγοριά; 

-Δηλαδή; 

-Από αυτά που έκανα μέχρι σήμερα δε με ενδιαφέρει τίποτα. 

-θέλετε να ξαναβρείτε διάθεση; 

-Μάλιστα.

-Πείτε μου μερικά από αυτά τα πράγματα. 

-Πολύ απλά πράγματα. Όπως να κάνω μια βόλτα με το σκύλο μου, να διαβάσω ενα βιβλίο, να τηλεφωνήσω σε ένα φίλο. 

-Ας βάλουμε λοιπόν αυτό ως στόχο στη θεραπεία μας. Να ξανακάνετε με ευχαρίστηση όλα όσα κάνατε ως τώρα.

Πώς βάζουμε στόχους; 

Επιλέγουμε εφικτούς στόχους.

Η επιλογή πολύ δύσκολων και ανέφικτων στόχων οδηγεί στην αποτυχία. Πρέπει να αποδεχόμαστε την αποτυχία, δεν είναι ανάγκη όμως να την προκαλούμε και από μόνοι μας. Αν θέλουμε για παράδειγμα να έχουμε περισσότερους φίλους είναι καλύτερο να σκεφτούμε πως εξαρτάται από εμάς, να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε εμείς κόσμο παρά να περιμένουμε πως μια μέρα όλοι θα αρχίσουν να δείχνουν ενδιαφέρον και θα αρχίσουν να μας καλούν σπίτια τους για καφέ.

Βάλτε όριο στην ονειροπόληση. 

Η ονειροπόληση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε στο στόχο μας. Βιώνουμε βέβαια μια ιδεατή κατάσταση την οποία ευχόμαστε και προσδοκούμε. Επειδή απέχει πολύ όμως από την πραγματικότητα δεν μας βοηθά να καταβάλλουμε τις απαιτούμενες προσπάθεις για να βελτιώσουμε την παρούσα κατάσταση. Καλύτερα λοιπόν να καθορίσουμε τα ενδιάμεσα στάδια μεταξύ της τωρινής κατάστασης και της ιδεατής.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Δεν είναι ικανοποιητική η συναισθηματική ζωή μου.

ΙΔΕΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ονειρεύομαι τον μεγάλο έρωτα.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ Αρχίζω να εκφράζω αυτό που πραγματικά επιθυμώ. 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πλήττω στη δουλειά μου

ΙΔΕΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ονειρεύομαι μια συναρπαστική δουλειά.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ Παρακολουθώ επιμορφωτικά σεμινάρια απαντώ σε αγγελίες. 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Συναντώ κάθε μέρα τα ίδια πρόσωπα.

ΙΔΕΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ονειρεύομαι να γνωρίζω συνέχεια καινούργιο ενδιαφέρον κόσμο.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ. Γίνομαι μέλος σε έναν όμιλο χορού ή αθλητισμού για να έχω περισσότερη επαφή με κόσμο.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Έχω συνέχεια άγχος.

ΙΔΕΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ονειρεύομαι να είμαι συνέχεια χαλαρός.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΔΙΟ Κάνω μια δραστηριότητα μια δυο φορές την εβδομάδα προκειμένου να βρω μια ευκαιρία να χαλαρώσω.

Ένα γράμμα ασθενούς.

“Δεν είμαι ικανοποιημένη από τη ζωή μου. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να την αλλάξω . Δεν μπορώ να καταλάβω που υπάρχει αντικειμενική δυσκολία που φταίω εγώ. Δυσκολεύομαι να δω καθαρά τα πράγματα. Η διάθεσή μου έχει μεταπτώσεις μέσα στην ημέρα το βράδυ νιώθω εντελώς διαφορετικά από το πρωί. Έχω ανάγκη από τη βοήθεια κάποιου δεν μπορώ να βρω λύση. Πνίγομαι με αυτά που νιώθω, κάνω καταστροφικές σκέψεις, δεν μπορώ να τις ελέγξω”.

Δεν μπορεί πάντα μόνος του κάποιος να βελτιώνει την αυτοεκτίμησή του. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχοθεραπευτή αν νιώθετε συνέχεια έλλειψη ευχαρίστησης αίσθηση ανικανοποίητου, θλίψη, ανικανότητα η αν βλέπετε να επαναλαμβάνεται κάποια κατάσταση όπως συνεχής  ερωτική αποτυχία ή δειλία να τολμήσετε κάτι που πραγματικά θέλετε.  Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να εκφράζεστε καλύτερα να αλλάξετε τρόπο συμπεριφοράς σε καθημερινά πράγματα. Δεν μπορεί όμως να σας εγγυηθεί ότι θα μεταμορφωθείτε πλήρως ούτε βέβαια πως όλα θα γίνουν εύκολα και άμεσα.Τα αποτελέσματα δεν παρουσιάζονται με τρόπο μαγικό.

Σχετικά άρθρα