Αρχική / Πολιτισμός / City life / Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί Φαύστα!

Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί Φαύστα!

Στο Ίδρυμα Κακογιάννη με τη θεατρική ομάδα Τ3ΧΝΗ

Η αγαπημένη ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου έχει ερμηνεύσει τρεις φορές στο παρελθόν τη Φαύστα του Μποστ. Τώρα, για πρώτη φορά την σκηνοθετεί με τη νεανική θεατρική της ομάδα Τ3ΧΝΗ που αποτελείται από φοιτητές, και χαίρεται για την προσφορά της, αλλά και που καταπιάνεται μ’ αυτό το «σουρεαλιστικό αριστούργημα» όπως αποκαλεί την ιλαροτραγωδία Η Φαύστα ή η απολεσθείς κόρη στη συνέντευξη που ακολουθεί. Η παράσταση που έστησε στο υπόγειο του Ιδρύματος Κακογιάννη θα παίζεται τις επόμενες τρεις μέρες, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιουνίου 2103.   Ποια είναι η ιδιαιτερότητα να διδάσκεις θέατρο σε μια ομάδα «ερασιτεχνών» ηθοποιών; Έχει αυτό κάποια ουσιαστικό κέρδος είτε για το έργο είτε για εκείνον που τελεί χρέη σκηνοθέτη; Αυτά τα πράγματα δεν εξηγούνται, γίνονται. Ας το εντάξουμε στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα μου. Πάντως έχει να κάνει με τη χαρά, την ελευθερία, την δημιουργία, την επικοινωνία, την προσφορά και την αγωνία μου.   Ο παιγνιώδης και σατυρικός λόγος του Μποστ είναι ένα στοιχείο για το οποίο ο μη μυημένος επαγγελματίας ηθοποιός νοιώθει μεγαλύτερη άνεση να τον αποδώσει σκηνικά; Ο Μποστ είναι μεγάλος δάσκαλος και καλλιτέχνης. Τον θαυμάζω από παιδί και τον αγαπώ. Η Φαύστα του είναι ένα σουρεαλιστικό αριστούργημα που δίνει φτερά στη φαντασία   Τι σου έχει μάθει η πολύχρονη και επαναλαμβανόμενη ενασχόληση σου με την Φαύστα; Τι, νομίζεις, ότι λέει για την Ελλάδα; Έχω πάρει την ειδικότητα μου ας πούμε στον σουρεαλισμό. Εξάλλου ο ίδιος ο Μποστ που είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνεργαστώ μου είπε πως τον καταλαβαίνω σκηνικά και ότι χωρίς να με γνωρίζει ζωγράφισε τη «Μαμά Ελλάς» που μου μοιάζει (χαχα). Άλλωστε έτσι κι αλλιώς αγαπώ και μελετώ όλους τους μεγάλους σουρεαλιστές, το κίνημα DaDa, και με συγκινεί το μανιφέστο του σουρεαλιστικού κινήματος Αντρέ Μπρετόν.   Η απόπειρα σου αυτή θα μπορούσε να είναι και μια προθέρμανση για μια επαγγελματική παράσταση του ίδιου ή άλλου έργου του Μποστ; Προς το παρών έχω κάτι άλλο στο νου μου και δεν είναι Μποστ.

Ποιο είναι το κέρδος μιας ομάδας φοιτητών από το να εντρυφήσουν στο θεατρικό παιχνίδι; Αν κάποιος ή κάποια από τα παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση αποδειχθεί ότι έχει υποκριτικό ταλέντο θα τον ενθαρρύνεις να γίνει ηθοποιός; Όλα τα παιχνίδια κάνουν καλό στην υγεία πόσο μάλλον το θεατρικό που είναι το καλύτερο μέσο αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας. Όσο δε για ταλέντα υπάρχουν πράγματι στην ομάδα μας και φυσικά αν επιθυμούν να γίνουν ηθοποιοί θα τους ενθαρρύνω.

Πηγή: www.lifo.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X