Αυτή είναι η συνταγή της ευτυχίας.

 

Μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο ευτυχισμένους; Σύμφωνα με μελέτες από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στο Ρότερνταμ, μπορούμε. Αλλά ο δρόμος προς την ευτυχία μπορεί να μην είναι εκεί που ψάχνουμε.

Ο καθηγητής Ruut Veenhoven, διευθυντής της Βάσεων Δεδομένων, λέει ότι η δική του μελέτη βρήκε μια μικρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των φορών που οι άνθρωποι αυθόρμητα ανέφεραν τις λέξεις στόχους και ευτυχία.

“Αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται στόχους για να οδηγηθεί σε μια ευτυχισμένη ζωή, τα στοιχεία είναι ανάμικτα. Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ενήμεροι για τους στόχους τους, επειδή επιδιώκουν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.”

Αν και υπάρχει κάποια θετική συσχέτιση μεταξύ του νοήματος της ζωής και του να είμαστε ευτυχισμένοι, μελέτες δείχνουν αυτό δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι μια δραστήρια ζωή οδηγεί στην ευτυχία.

«Για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, μια ικανοποιητική ζωή, θα πρέπει να είσαι ενεργός», λέει ο Veenhoven. “Έτσι, η συμμετοχή είναι πιο σημαντική για την ευτυχία από το να γνωρίζουμε το γιατί είμαστε εδώ.”

Όμως, η καλύτερη είδηση στο αρχείο της βάσης δεδομένων είναι ότι μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο ευτυχισμένους, όχι μόνο μέσω των εξωτερικών αλλαγών, όπως έχοντας περισσότερα χρήματα.

“Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο ευτυχισμένους, επειδή η ευτυχία αλλάζει με την πάροδο του χρόνου», λέει ο καθηγητής Veenhoven, «και αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν απλά καλύτερες συνθήκες, αλλά να ασχολείστε με τη ζωή σας σε καλύτερο επίπεδο. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συνετοί, γι’αυτό και είναι πιο ευτυχισμένοι. “

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;

Οι μελέτες που συγκεντρώθηκαν από τη βάση δεδομένων λένε ότι μπορεί να είστε πιο ευτυχισμένοι αν:

Είστε σε μια μακροχρόνια σχέση

Δραστηριοποιείστε στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο σας

Βγαίνετε έξω για δείπνο

Έχετε στενές φιλίες (αν και η ευτυχία δεν αυξάνει με τον αριθμό των φίλων που έχετε)

Και υπάρχουν μερικά εκπληκτικά ευρήματα:

Οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου

Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν μεγαλύτερη ισότητα

Το να θεωρούνται όμορφοι εμφανισιακά αυξάνει την ευτυχία των ανδρών περισσότερο από ό, τι των γυναικών

Έχετε την τάση να είστε πιο ευτυχισμένοι, αν νομίζετε ότι έχετε μια ωραία εμφάνιση, παρά αν είστε αντικειμενικά πολύ όμορφοι

Τα παιδιά μειώνουν τα επίπεδα της ευτυχίας σας, αλλά η ευτυχία σας αυξάνετε όταν μεγαλώσουν και φύγουν τα παιδιά από το σπίτι.

Και να είστε προσεκτικοί με το πόση ώρα σπαταλάτε για να πάτε στη δουλειά.

Μια γερμανική μελέτη βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του χρόνου μετακίνησης στη δουλειά και την ικανοποίηση από τη ζωή. Εκείνοι που περνούν μια ώρα για να μεταφερθούν στην εργασία τους, βρέθηκαν να είναι λιγότερο ευτυχείς από εκείνους που δεν μετακινούνται.

Και η μελέτη προτείνει ότι τα υψηλότερα κέρδη από μια εργασία που περιλαμβάνει την μετακίνηση δεν αντισταθμίζουν για την απώλεια του χρόνου.

Μην ανησυχείτε, όμως, αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το laptop σας και να πάρετε ένα βιβλίο ή να ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι όλη την ώρα.

Η έρευνα δείχνει ότι η θλίψη είναι χρήσιμη. Περιορίζει την αρνητική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με μελέτες στη βάση δεδομένων είναι πραγματικά καλό για όλους μας να είμαστε θλιμμένοι 10% του χρόνου.

Μέχρι στιγμής, η ανάλυση για τους εργασιομανείς έδειξε ότι η χαλάρωση μετά τη δουλειά με κάποιο τύπο άσκησης παρά μια μπύρα ή ένα καφέ στον καναπέ βοηθάει για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Σχετικά άρθρα