Αρχική / Σεξ / 5 πολύ αδιάκριτες ερωτήσεις για τον αυνανισμό
5 πολύ αδιάκριτες ερωτήσεις για τον αυνανισμό thumbnail

5 πολύ αδιάκριτες ερωτήσεις για τον αυνανισμό

Ο αυνανισμός είναι ένα θέμα που σπάνια κοινοποιείται ή συζητιέται σε δημόσιο επίπεδο ακόμη και με τους πιο κοντινούς μας φίλους. Αλλά ο αυνανισμός είναι ένα φυσιολογικό μέρος της σεξουαλικότητας των ανθρώπων, ακόμη και αν έχουν σχέση με ένα άλλο πρόσωπο. Ακόμα κι αν μερικοί άνθρωποι διδάσκονται από την παιδικής ηλικία, ότι ο αυνανισμός είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουν, οι ερευνητές λένε πως ο αυνανισμός είναι φυσιολογικός, και μέρος μιας υγιής σεξουαλικής συμπεριφοράς.


Σε αυτό το άρθρο ο John M. Grohol ψυχοθεραπευτής ειδικός σε σεξουαλικά ζητήματα αναφέρει 5 πολύ συνηθισμένους μύθους απαντώντας σε ερωτήματα δικών του ασθενών.
     1. Μήπως ο αυνανισμός προκαλεί τύφλωση; Προκαλεί τραυματισμούς;


 


Ο μύθος ότι ο αυνανισμός οδηγεί σε τύφλωση έχει καταρριφθεί πολλές φορές, παρόλαυτα φαίνεται να απασχολεί τους νέους συχνά. Παίρνω επιστολές από νέους άνδρες που ανησυχούν ότι ο αυνανισμός προκαλεί καμπύλη στο πέος τους,  όταν στην πραγματικότητα κάποια καμπυλότητα του πέους σε στύση είναι κοινό φαινόμενο και ασήμαντο. Οι γυναίκες πιστεύουν ότι ο αυνανισμός θα τους αναγκάσει να μην θεωρούνται πλέον παρθένες, σε κοινωνίες όπου η παρθενιά εξακολουθεί να είναι πολύτιμη. Ο αυνανισμός δεν προκαλεί κανένα από αυτά τα προβλήματα.


Υποθέτω ότι οι ανησυχίες αυτές πηγάζουν από τις ενοχές που οι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται για τον αυνανισμό. Ο αυνανισμός θεωρείται μια αδυναμία, κάτι που ένα πραγματικά ισχυρό άτομο μπορεί και πρέπει να σταματήσει να κάνει.


Στην πραγματικότητα ο αυνανισμός είναι μια πολύ συχνή πρακτική. Πιθανώς το 90% των ανδρών να έχουν αυνανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επίσης είναι πολύ συχνό φαινόμενο μεταξύ των γυναικών, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση των γυναικών όπου άρχισαν να επιτρέπουν στις γυναίκες να γνωρίζουν και εκτιμούν το σώμα τους.


Με τόσους πολλούς ανθρώπους που το κάνουν, η ιατρική επιστήμη θα είχε σίγουρα είχε πολλές ευκαιρίες για να καθορίσει εάν η πρακτική αυτή προκαλεί οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα, και η αλήθεια είναι ότι ούτε η τύφλωση, ή το παραμορφωμένο πέος, ή η στειρότητα, ή η ψυχική ασθένεια ή άλλα προβλήματα, έχουν ποτέ αποδοθεί στον αυνανισμό. Πολλοί παντρεμένοι άνδρες και γυναίκες αυνανίζονται, όχι επειδή δεν έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις με τους συντρόφους τους, αλλά επειδή τους αρέσει περιστασιακά η εναλλακτική λύση, τους δίνει ευχαρίστηση. Και αυτό είναι το νόημα – ο αυνανισμός είναι ένα από τα λίγα ευχάριστα πράγματα στη ζωή που μπορούμε να κάνουμε σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, όσο συχνά θέλουμε, χωρίς να προκαλέσουμε κάτι κακό στον εαυτό μας ή να αρρωστήσουμε.


2. Οι σύζυγοι εξακολουθούν να αυνανίζονται μετά το γάμο;


Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αισθάνεστε ένοχοι για τον αυνανισμό ακόμα κι αν είστε παντρεμένοι. Οι περισσότεροι άνδρες και οι γυναίκες συνεχίζουν να αυνανίζομαι όταν είναι σε μια σχέση, και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που αυνανίζονται περισσότερο, έχουν περισσότερο(και πιο ικανοποιητικό) σεξ. Οι άνθρωποι κάνουν σεξ και αυνανίζονται για πολλούς και διάφορους λόγους. Συχνά οι άνδρες και οι γυναίκες το κάνουν είτε για να έρθουν σε οργασμό, είτε για να ανακουφίσουν τον εαυτό τους από το άγχος, ή απλά επειδή είναι πολύ ερεθισμένοι αλλά δεν θέλουν να περάσουν από την όλη διαδικασία του σεξ.


Ο αυνανισμός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε το σώμα σας, που οδηγεί σε καλύτερο σεξ με τον/την σύντροφο σας. Οι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιούν τον αυνανισμό ως έναν τρόπο για να μάθουν πώς να ελέγχουν τους οργασμούς τους, ενώ οι γυναίκες μπορούν να μάθουν πώς να έχουν οργασμό πιο εύκολα.


Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι, αν όλα ήταν τέλεια σε μια σεξουαλική σχέση, τότε κανένας δεν θα "πρέπει" να αυνανιστεί. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Με απλά λόγια, το καλό σεξ γεννά πιο καλό σεξ – σε όλες τις μορφές του. Στην πραγματικότητα, πολλά ζευγάρια αυνανίζονται μαζί και αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο μέρος της σχέσης τους γι'αυτούς. Ειλικρινά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αισθάνεστε ένοχοι. Ο αυνανισμός σας κάνει καλό!


 3. Γιατί οι άνθρωποι ντρέπονται για τον αυνανισμό;


Ο αρραβωνιαστικός μου δεν θέλει να αυνανίζεται μπροστά μου.  Του έχω πει ότι μου αρέσει να τον βλέπω να αυνανίζεται, αλλά λέει ότι νιώθει αμηχανος. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορώ να τον κάνω να μου επιτρέψει να τον παρακολουθήσω; Αυνανίζομαι αρκετά συχνά, και έχουμε κάνει τα πάντα. Απλά δεν θέλει να κάνει αυτό. Είναι φυσιολογικό να ντρέπεται τόσο; 


Αυτό είναι ένα αρώτημα που μου είχε θέσει μια γυναίκα στο γραφείο μου. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουμε για τον αυνανισμό ενώ μεγαλώνουμε, είναι αρκετά κοινό να διατηρούμε ορισμένα στοιχεία ντροπής και αμηχανίας σχετικά με αυτή την πολύ φυσική και υγιή δραστηριότητα. Αυτό που μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δοκιμάσει τον κοινό αυνανισμό με σβηστά φώτα αν βέβαια η ίδια το επιθυμεί.


4. Μπορεί o αυνανισμός να με βοηθήσει να μάθω πως να έρθω σε οργασμό;


Είμαι μια 18χρονη φοιτήτρια πανεπιστημίου που είμαι σεξουαλικά ενεργή, και ενδιαφέρομαι για τον αυνανισμό. Αισθάνομαι ότι αν πρόκειται να κάνω σεξ, θα πρέπει να εξοικειωθώ περισσότερο με το σώμα μου. Ωστόσο, τις λίγες φορές που έχω αυνανιστεί δεν έχω έρθει σε οργασμό. Αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποιος τρόπος να εξοικειωθώ περισσότερο με τον εαυτό μου και να έρθω σε οργασμό;


Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να νιώθουν άνετες με το σώμα τους, αν θέλουν να απολαύσουν το σεξ από μόνες τους ή με έναν σύντροφο. Δυστυχώς, οι γυναίκες συχνά αποθαρρύνονται από την εξερεύνηση του ίδιο τους του σώματος και ως εκ τούτου δεν είναι ακόμα σίγουρες για το τι είδους διέγερση τους αρέσει. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τόσες πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν έχουν οργασμό. Θα πρέπει να μάθετε τι σας αρέσει, πριν να μπορείτε να πείτε ή να διδάξετε το σύντροφό σας.


Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να συστήσω είναι ότι μπορείτε απλά να χαλαρώσετε και να εξερευνήσετε τον εαυτό σας. Μην συγκεντρώνετε το μυαλό σας στο να έχετε οργασμό. Πρώτα πρέπει να μάθετε περισσότερα για το σώμα σας. Μετά από αυτό, μπορείτε να κινηθείτε επάνω σε διαφορετικά είδη διέγερσης και σε διαφορετικές περιοχές για να δείτε πότε αισθάνεστε καλά, αλλά ακόμα και τότε, απολαύστε απλά τις αισθήσεις, έστω και αν δεν οδηγούν σε οργασμό.


Ένα άλλο πράγμα που θα ήθελα να προτείνω είναι να προσπαθήσετε να εξερευνήσετε το σώμα σας χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη και ένα φακό. Οι γυναίκες δεν μπορούν να δουν τα γεννητικά όργανά τους τόσο εύκολα όσο οι άνδρες, έτσι, ένας φακός και ένας καθρέφτης μπορεί να είναι μια μεγάλη βοήθεια.


5. Μπορώ να πω στο σύντροφό μου ότι αυνανίζομαι;


Το αν πρέπει ή όχι να πείτε στο σύζυγό σας για τον αυνανισμό σας είναι πραγματικά στο χέρι σας. Σας χειροκροτώ που φροντίζετε την δική σας σεξουαλική ευχαρίστηση και μεριμνάτε για τον εαυτό σας, όπως απαιτείται. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να πιέζουν τους συντρόφους τους στη διάρκεια της σεξουαλική τους δραστηριότητας το οποίο μπορεί να προσθέσει περισσότερο αρνητική πίεση στη σχέση.


Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε για το πώς πιστεύετε ότι θα ανταποκριθεί ο σύντροφος σας στη γνωστοποίησή για τον αυνανισμό σας. Θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα; Πιστεύετε ότι ο σύζυγός σας θα αισθανθεί άσχημα που δεν σας ικανοποιεί σεξουαλικά; Θα μπορούσατε να μιλήσετε μαζί του για το θέμα αυτό με ένα γενικό τρόπο – έτσι μπορείτε να πάρετε μια καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να απαντήσει. Ο αυνανισμός είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε μόνη σας ή από κοινού με το σύντροφο σας τόσο στη σκέψη όσο και στην πράξη.


Θυμηθείτε – ο αυνανισμός είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ενώ μπορεί να είναι ενοχλητικό για να το συζητάτε με τους άλλους, δεν πρέπει να ντρέπεστε γι' αυτό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X