Καρκίνος των ωοθηκών: Τα πρώτα συμπτώματα

Τα καλά νέα για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι εύκολα ιάσιμος, εφ’ όσον η ασθένεια διαγνωστεί στα πρώτα στάδια. Το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με το στάδιο 1 του καρκίνου- καταφέρνουν ένα υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Τα κακά νέα είναι ότι, δυστυχώς, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών διαγιγνώσκονται όταν η νόσος έχει ήδη προχωρήσει- έτσι λιγότερες από 40% των γυναικών επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Οι γυναίκες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να μάθουν να  αναγνωρίζουν άμεσα τα σημάδια που θα πρέπει να προσέξουν.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια; 

Ο καρκίνος των ωοθηκών, έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν και ως “σιωπηλός δολοφόνος”, επειδή ήταν δύσκολο να διαγνωστεί- αλλά η ασθένεια έχει αναγνωρίσιμα συμπτώματα. Αυτά είναι:

  • Επίμονος κοιλιακός ή πυελικός πόνος
  • Αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς ή επίμονο φούσκωμα
  • Δυσκολία στο φαγητό και γρήγορα αίσθημα πληρότητας
  • Υπερβολική κόπωση ή πόνο στην πλάτη

 Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πάνω από 12 φορές σε ένα μήνα, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κρατάτε ένα ημερολόγιο για την παρακολούθηση πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα.

Ποιες γυναίκες  κινδυνεύουν περισσότερο; 

Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο των ωοθηκών είναι πάνω από 50 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει γυναίκες όλων των ηλικιών.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνοι όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, αν έχει ξεκινήσει η περίοδός σας νωρίς ή έχετε καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

Επίσης είναι πλέον γνωστό ότι η θεραπεία γονιμότητας δεν αυξάνει τον κίνδυνο μια γυναίκα να αναπτύξη καρκίνο των ωοθηκών.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας;

Υπάρχουν τρεις κύριες θεραπείες: χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών θα χρειαστεί να κάνουνχειρουργική επέμβαση ενώ οι θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό.

Πολλά εξαρτώνται από το πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος και η υγεία του ασθενούς. Η γονιδιακή θεραπεία και η θεραπεία με αυξητική ορμόνη, είναι δύο νέες μορφές θεραπείας που είναι σήμερα υπό αξιολόγηση σε κλινικές δοκιμές.

Πώς μπορούν οι γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από αυτή τη νόσο;

Ο καρκίνος των ωοθηκών φαίνεται να είναι λιγότερο συχνός σε γυναίκες που είχαν παιδιά και θήλαζαν τα μωρά τους. Όσο περισσότερα παιδιά αποκτά μια γυναίκα, τόσο χαμηλότερο κίνδυνο έχει να εμφανίσει καρκίνο στις ωοθήκες.

Υπάρχουν επίσης ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συνδέσει τη χρήση αντισυλληπτικού χαπιού με την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών. Αν ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αν γυμνάζεσαι και αν δεν καπνίζεις, μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο των ωοθηκών.

 Πηγή: netdoctor.com

 

 

 

Σχετικά άρθρα