«Η ΕΤΕ θα εξακολουθήσει να μετέχει στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού συστήματος»

Η Εθνική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού συστήματος, που θα έχουν συνέχεια και τα επόμενα χρόνια. Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστικό, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και σαφώς το α΄ τρίμηνο του 2013, καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων επισφαλειών για την ΕΤΕ στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012. Η ιδιαίτερα θετική αυτή τάση συνεχίζεται και κατά το β’ τρίμηνο του 2013.

Η ορατή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η αναγνώριση της προόδου, που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξομαλύνει σταδιακά τις συνθήκες λειτουργίας της Τράπεζας. Θετικές ενδείξεις ήδη καταγράφονται στην επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην ανακοπή του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, ανέφερε ο κ.Τουρκολιάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Η αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας, που μόλις ολοκληρώθηκε μέσα από ένα μεγαλειώδες σε μέγεθος και σημασία εγχείρημα, τολμώ να πω, ιστορικής σημασίας, συνοδεύεται από πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ορισμένες από τις ενέργειες αυτές έχουν ολοκληρωθεί, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και η πρόταση επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών στις ΗΠΑ

Σχετικά άρθρα