Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έφτασαν τα 75,6 εκατομμύρια τεμάχια, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η στροφή του κοινού στα tablets και τα smartphones αποτελεί τη βασικότερη αιτία της πτώσης, σε συνδυασμό φυσικά με τη γενικευμένη οικονομική κρίση. Πρόκειται άλλωστε για το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, όπου καταγράφεται πτώση των πωλήσεων PC.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στους μήνες που καταγράφονται στην έρευνα της IDC (International Data Corporation) κυκλοφόρησαν αρκετά νέα μοντέλα υπολογιστών, ειδικά με touch screen και Windows 8, ενώ μειώθηκαν και οι τιμές των Ultrabooks.

Μάλιστα στις ΗΠΑ οι προβλέψεις ήταν χειρότερες, αλλά η πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου και τα καταστήματα φρόντισαν να ξεστοκάρουν.

Όσον αφορά τους κατασκευαστές, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκουμε τη Lenovo, η οποία όμως είδε τους ρυθμούς ανάπτυξης να επιβραδύνονται –κυρίως λόγω της πτώσης της κινεζικής αγοράς, όπου διαθέτει άνω του 50% των υπολογιστών της.

Πτωτικά -αλλά συγκρατημένα λόγω της ανόδου τους στην αμερικανική αγορά- κινήθηκαν η HP και η Dell, ενώ η Acer και η Asus, παρά τα εντυπωσιακά λανσαρίσματά τους, είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται αισθητά.

ΠΗΓΗ: thegang.gr

Σχετικά άρθρα