Πώς θα προλάβω την γαστρεντερίτιδα;

Τι είναι;

H γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία ή εμετό, και μερικές φορές πυρετό.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να αναπτύξετε γαστρεντερίτιδα – που συχνά αποκαλείται στομαχική διαταραχή – είναι μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο ή την κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Αν είστε κατά τα άλλα υγιείς, τότε μάλλον θα ανακάμψετε χωρίς επιπλοκές. Αλλά για βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, έτσι η πρόληψη είναι το κλειδί. Εκτός από την αποφυγή των τροφίμων και του νερού που μπορεί να έχουν μολυνθεί, η συχνή πλύση των χεριών είναι η καλύτερη άμυνα σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αν και είναι κοινώς ονομάζεται γρίπη του στομάχου, η γαστρεντερίτιδα δεν είναι το ίδιο με την γρίπη. Η γρίπη επηρεάζει μόνο το αναπνευστικό σας σύστημα – τη μύτη σας, το λαιμό και τους πνεύμονες. Η γαστρεντερίτιδα, από την άλλη πλευρά, επιτίθεται στο έντερό σας, προκαλώντας σημεία και συμπτώματα, όπως:

– Υδατώδες διάρροια – διάρροια με αίμα συνήθως σημαίνει πως έχετε μια διαφορετική, πιο σοβαρή λοίμωξη

-Κοιλιακές κράμπες και πόνο

-Ναυτία, εμετός ή και τα δύο

-Περιστασιακούς μυϊκούς πόνους ή πονοκέφαλο

-Χαμηλό πυρετό

Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες αφού έχετε μολυνθεί και μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μια ημέρα ή δύο, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν για 10 ημερές.

Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια, είναι εύκολο να συγχέουμε την ιογενή διάρροια με τη διάρροια που προκαλείται από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και Ε. coli ή παράσιτα όπως Giardia.

Γιατί προκαλείται;

Είναι πιο πιθανό να συρρικνωθεί η γαστρεντερίτιδα όταν τρώτε ή πίνετε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, ή αν χρησιμοποιείτε σκεύη, πετσέτες ή φαγητό με κάποιον που έχει μολυνθεί.

Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, είναι:

Noroviruses. Είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής ασθένειας παγκοσμίως. Η λοίμωξη Norovirus μπορεί να σαρώσει οικογένειες και κοινότητες. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πάρει τον ιό από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, αν και η πρόσωπο-με-πρόσωπο μετάδοση της είναι επίσης πιθανή.

Rotavirus. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά, τα οποία συνήθως μολύνονται όταν βάζουν τα δάχτυλά τους ή άλλα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με τον ιό στο στόμα τους. Η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ενήλικες που έχουν μολυνθεί με Rotavirus μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια. Ένα εμβόλιο κατά αυτής της γαστρεντερίτιδας είναι διαθέσιμο σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων.

Μερικά οστρακοειδή, κυρίως ωμά ή μισοψημένα στρείδια, μπορεί επίσης να σας  προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Το μολυσμένο πόσιμο νερό είναι μια άλλη αιτία της ιογενούς διάρροιας. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ο ιός μεταδίδεται μέσω των κοπράνων, δηλαδή, αν κάποιος που έχει τον ιό ακουμπάει το φαγητό που τρώτε χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας.

 

Σχετικά άρθρα