Τα χάπια υπέρτασης ασπίδα στο εγκεφαλικό

Μελέτες δείχνουν ότι τα φάρμακα για την πίεση μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και στο University College του Λονδίνου μελέτησαν τα στοιχεία αυτά σε  περισσότερους από 73.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δεν έπαιρναν τα φάρμακά τους για την πίεση τακτικά είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό σε 2 χρόνια αφού τους είχαν δώσει τη συνταγή για τα φάρμακα της πίεσης.

Επίσης, αυτοί που δεν έπαιρναν τα φάρμακά τους, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε 10 χρόνια μετά την πρώτη φορά που τους έδιναν την συνταγή για τα φάρμακα της πίεσης.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς, τονίζουν “τη σημασία των υπερτασικών ασθενών που λαμβάνουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα τους σωστά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των σοβαρών επιπλοκών, όπως θανατηφόρα και μη-θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Kimmo Herttua.

“Όσο χειρότερος είναι κάποιος στη λήψη αντιυπερτασικής θεραπείας, το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει για να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή του” λέει ο Herttua.

Σχετικά άρθρα