Τα 5 είδη του άγχους: Μάθε πώς να τα ξεχωρίζεις

Στη σημερινή εποχή το άγχος παρουσιάζεται τις περισσότερες φορές ως κάτι το δυσάρεστο ή επικίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι όντως μπορεί να γίνει όπως όλοι γνωρίζουμε.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την πρωταρχική του λειτουργία. Πρόκειται για ένα σύστημα συναγερμού το οποίο έχει ως κύρια δουλειά του να μας προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους.

Γράφει η εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Ουσιαστικά είναι ένα σύστημα που μας προστατεύει και μας σώζει. Το αν λειτουργεί με το παραμικρό και γίνεται και γίνεται από ένα σημείο και μετά κουραστικό αυτό δε σημαίνει ότι δεν το χρειαζόμαστε.

Αγκαλιάστε το άγχος σας και προσπαθήστε να το τιθασεύσετε. Μην το ακυρώνετε όμως σαν κάτι άχρηστο. Αν δεν το είχαμε, σκεφτείτε, ίσως να μην ζούσαμε για πολύ! Ανάλογα με τη διάρκεια του συναγερμού, υπάρχουν και τα είδη του άγχους.

Στιγμιαίο άγχος

Όταν ο οργανισμός μας αντιδρά σε ένα ερέθισμα , όπως όταν τρομάζουμε από έναν δυνατό θόρυβο.

Βραχυπρόθεσμο άγχος

Όταν λόγω συγκεκριμένων περιστάσεων, είμαστε για μια ή περισσότερες μέρες στο τρέξιμο.

Χρόνιο άγχος

Όταν οι αγχώδεις αντιδράσεις γίνονται τρόπος ζωής όταν δηλαδή πλέον η συνηθισμένη συμπεριφορά και οι ρυθμοί ζωής εμπεριέχουν σε καθημερινή βάση αγχώδη συναισθήματα.

Γενικό/ειδικό άγχος

Μπορεί το άγχος να είναι σχετικό με μια γενικότερη συμπεριφορά του ανθρώπου, γενικότερη ανησυχία για τα πάντα ή μπορεί να εκδηλώνεται μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες για παράδειγμα σε ιατρικές εξετάσεις.

Καλό/δημιουργικό άγχος

Μερικοί ονομάζουν έτσι την ευχάριστη, τη θετική αναστάτωση που αυξάνει την  επίδοσή μας. Αυτό το είδος άγχους αφορά την εγρήγορση που δεν ξεφεύγει από τον  έλεγχό μας και η οποία μας αυξάνει τα κίνητρα και όχι το παρατεταμένο και δυσάρεστο συναίσθημα που μας γεμίζει τρόμο.

Είναι το άγχος πάντα ορατό;

Η εκδήλωση του άγχους δεν είναι κάτι που απαραίτητα φαίνεται προς τα έξω Μπορεί να έχετε  συναντήσει έναν άνθρωπο που να σας φαίνεται εξαιρετικά ήρεμος, ώριμος και σταθερός στη συναισθηματική του κατάσταση ή κάποιον που να προκάλεσε τον θαυμασμό σας λόγω της ψυχραιμίας που δείχνει ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν βιώνουν άγχος μόνο και μόνο επειδή δεν το δείχνουν. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να εκδηλώνεται με τρόπο εμφανή αλλά μπορεί να κρύβεται και πολύ καλά.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα

Υπάρχει όμως και η περίπτωση- όπως συχνά λέγεται- ότι το άγχος εκδηλώνεται σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ενώ η σύγχρονη δυτική ιατρική μέχρι πρόσφατα θεωρούσε το σώμα και την ψυχή δυο ξεχωριστές έννοιες, τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται εμφανές ότι τελικά αυτές είναι αλληλένδετες.

Έτσι, μια συναισθηματική κατάσταση όπως είναι το άγχος αφήνει το αποτύπωμά της στις σωματικές λειτουργίες ενώ οι σωματικές λειτουργίες σίγουρα επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.

*Από το βιβλίο «Γυρίζω Σελίδα στο Άγχος» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρίσεις πανικού: Φταίω εγώ; Γιατί σκέφτομαι μόνο αρνητικά;

Πώς οι αρνητικές σκέψεις κάνουν κακό στην υγεία μας

Οι 4 + 1 ασκήσεις αισιοδοξίας που μπορείς να κάνεις κάθε πρωί

Υπάρχει συναισθηματική διαταραχή που προσελκύει τις αρνητικές σκέψεις;

Σχετικά άρθρα