Αρχική / More / Βιβλία / Ελλάδα αποικία χρέους!

Ελλάδα αποικία χρέους!

Το νέο βιβλίο του Νίκου Κοτζιά.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕΑ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου, η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά Ελλάδα αποικία χρέους. Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία & Γερμανική Πρωτοκαθεδρία, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Με τον συγγραφέα συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Νότης Μαριάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος- αναλυτής.

 Στο βιβλίο του, ο Νίκος Κοτζιάς διατυπώνει µια νέα ερμηνεία των πολιτικών-θεσµικών επιπτώσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Κρίσης. Μέσα από την εξέταση των αυτοκρατοριών τα 500 τελευταία χρόνια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ μετεξελίσσεται σε µια αυτοκρατορία στηριζόμενη: α) στις χρηματοπιστωτικές αγορές, β) στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, γ) στη Γερμανία. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι στην ΕΕ κυριαρχεί όλο και περισσότερο η τάση άνισης διαβάθμισης των κρατών-μελών της. Δημιουργείται µια αλυσίδα στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η Γερμανία, η οποία κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ, και στο κάτω μέρος ο ευρωπαϊκός Νότος. Οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία, χαρακτηρίζονται πλέον από «οικονομικό πολιτιστικό εθνικισμό», ακόμα και «ρατσισμό». Η τάση της ΕΕ να αναπτυχθεί σε αυτοκρατορία συνδέεται µε την εξέλιξη της Γερμανίας σε ένα είδος «αυτοκρατορικού κράτους», µιας Νέας Ρώµης που είναι το πραγματικό κέντρο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αυτή η αλλαγή συνδέεται µε τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους. Ο συγγραφέας δείχνει μέσα από τις εμπειρίες και τις θεωρητικές συζητήσεις του παρελθόντος, µε σειρά συγκρίσεων, τι είναι και πώς ορίζεται η «αποικία χρέους». Ο συγγραφέας αναλύει το σημερινό σύστημα επιτροπείας που έχει στηθεί στην Ελλάδα. Πώς και µε ποιους μηχανισμούς, θεσμούς, προγράμματα λειτουργεί αυτό. Τις καταστροφικές επιδιώξεις της τρόικας και των Γερμανών. Τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής ολιγαρχίας και διαπλοκής. Τις επιπτώσεις που έχει η μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους στην κοινωνία και την οικονομία της, καθώς και στην Κύπρο. Αναλύει το δημοκρατικό πρόβλημα και το πρόβληµα κυριαρχίας που προκύπτει για την «Ελλάδα αποικία χρέους».

 

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:«Η Αριστερά πρέπει να πείσει όχι μόνο ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει, αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό αφήγημα της δεκαετίας του ’70 σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (ότι δηλαδή, ναι μεν είναι καπιταλιστική, αλλά θα βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης να ξεφύγουν από το φάντασμα του πολέμου) γκρεμίστηκε με το μνημόνιο, τη βαρβαρότητα και τις κυνικές αποφάσεις σαν αυτές που πρόσφατα λήφθηκαν για την Κύπρο. «Η μάχη σε ιδεολογικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «σχετίζεται με την ιδέα της Ευρώπης –η οποία ενέπνευσε λαούς και οράματα– και την οποία καταστρέφουν, γιατί «δεν είναι ευρωπαϊστές, είναι μερκελιστές, όπως ο κ. Σαμαράς. Υπερασπίζονται την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των αγορών και επιδιώκουν την εξόντωση του Νότου και την κατάργηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «χρειάζεται αγώνας για την αλλαγή της δομής της (ευρωπαϊκής) αυτοκρατορίας, και σίγουρα όχι με το να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω». Όπως τόνισε, «η λύση δεν είναι να οδηγηθούμε στο κενό, αλλά να κερδίσουμε τη μάχη της ιδεολογικής ηγεμονίας».Σχετικά με τη μάχη στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια αλλαγή διακυβέρνησης, θα είναι μια πολιτική αλλαγή που θα αλλάξει και το τοπίο στην Ευρώπη» για να συμπληρώσει ότι «δεν θα γίνει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, επίσης, πως χρειάζεται «ο κοινωνικός παράγοντας στο προσκήνιο, για να υπάρχει δυναμική» και «συμμαχίες στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές επίπεδο με χώρες, κινήματα και λαούς». «Θέλει σχέδιο, θέλει όραμα, στρατηγική, διαρκή αξιολόγηση των στόχων και στήριξη από την κοινωνία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Στη συνέχεια ο Θάνος Μικρούτσικος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα θέματα που θίγει το βιβλίο, ξεκινώντας από τη βασική σκέψη ότι Ο Ν. Κοτζιάς εξετάζει την ελληνική περίπτωση μ’ έναν δικό του όρο: αποικία χρέους. Αλλά για να ισχύει αυτό, απαιτείται ο άλλος πόλος του διπόλου, δηλαδή η ΕΕ, να μετεξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε αυτοκρατορία. Δηλαδή από ένωση ισότιμων κρατών-μελών να μετατραπεί σε μια οντότητα διαβαθμισμένων κρατών και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτού που η επιστήμη ονομάζει αυτοκρατορία.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ. 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X