Αρχική / Ψυχολογία / Η θλίψη μετά τη συνταξιοδότηση και πώς να την ξεπεράσετε
Η θλίψη μετά τη συνταξιοδότηση και πώς να την ξεπεράσετε thumbnail

Η θλίψη μετά τη συνταξιοδότηση και πώς να την ξεπεράσετε

Η επιτυχημένη ζωή στη περασμένη ηλικία αρχίζει με μια διεργασία μετάβασης, με τον αποχαιρετισμό εκείνου που υπήρξε κάποτε και το καλοσώρισμα σ’αυτό που έρχεται. Από τους κύριους προάγγελους της περασμένης ηλικίας, που αρχίζει είναι η εμμηνόπαυση και η συνταξιοδότηση. Αυτές είναι χειροπιαστές εκδηλώσεις, που δεν μπορεί να τις παραβλέψει κανείς.


Απόσπασμα από το βιβλίο της Βιρτζίνια Σατίρ "Πλάθοντας Ανθρώπους" εκδόσεις Κέδρος.


Η ενέργεια που απελευθερώνεται από αυτά τα κλεισίματα των κύκλων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο, αν είμαστε έτοιμοι να το επιχειρήσουμε. Τα ακόλουθα πέντε βήματα θα σε βοηθήσουν να συμπληρώσεις τη μετάβαση και να δημιουργήσεις νέες βάσεις για να ζήσεις τα όψιμα χρόνια.  1. Αναγνώρισε πως έκλεισε ένα κύκλος. Αυτό σημαίνει ότι αντικρίζεις την πραγματικότητα : "Είναι αλήθεια. Πήρα σύνταξη".

  2. Θρήνησε για την απώλεια. Αυτό σημαίνει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου για την απώλεια, τις μνησικακίες σου, καθώς και το φόβο και την απόρριψη.

  3. Αναγνώρισε τις θετικές πλευρές εκείνου, που μόλις τέλειωσε. Αυτό σημαίνει να τιμήσεις την πείρα σου εκτιμώντας όλα όσα απεκόμισες απ’αυτήν. Πολύ λίγα πράγματα είναι ολοκληρωτικά άσχημα.

  4. Παρατήρησε και αναγνώρισε πως η ζωή σού αφήνει τώρα πολύ ελεύθερο χώρο για τον γεμίσεις με καινούριες δυνατότητες. Τελειώνοντας αυτό το βήμα θα νιώσεις πιθανότατα πιο ισορροπημένος και συγκεντρωμένος.

  5. Τώρα είσαι έτοιμος να καλωσορίσεις καινούριες δυνατότητες . Ανέλαβε δράση. Επικεντρώσου στον εαυτό σου, συγκέντρωσε την ενέργεια σου, δημιούργησε ό,τι θέλεις και συνέχισε. Προχώρησε τη ζωή σου.


Όπως και στα προηγούμενα ταξίδια, έτσι και τώρα θα ψάχνεις  για το νόημα που ταιριάζει στη ζωή σου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X