Σχέσεις: Γιατί όλοι φοβούνται τη δέσμευση;

Η δέσμευση ακούγεται σαν κάτι υψηλό και βρίσκεται πρώτη στις λίστες των θεραπευτών ως ένα από τα απαραίτητα συστατικά ενός καλού γάμου. Τα περισσότερα ερωτηματολόγια αξιολόγησης ερευνούν τον βαθμό δέσμευσης των συζύγων. Πρέπει να ομολογήσω ότι από κάθε ζευγάρι που περνάει από το γραφείο μου ζητάω να προσδιορίσει πόσο δεσμευμένος νιώθει ο καθένας προς το σύντροφό του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αλλά όπως και με την επικοινωνία, η δυνατή δέσμευση είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία ενός καλού γάμου. Και προσωπικά πιστεύω ότι έτσι θα έπρεπε να είναι.

Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Sam R. Hamburg

Η δέσμευση όπως και η κάθε λέξη μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά μηνύματα ανάλογα με τη χρήση της. Το λεξικό ορίζει τη δέσμευση ως την κατάσταση όπου νιώθει κάποιος υποχρεωμένος ή συναισθηματικά ωθούμενος. Όταν ρωτάω τους ανθρώπους πόσο δεσμευμένοι νιώθουν στο γάμο τους, τους εξηγώ ότι εννοώ κατά πόσο θέλουν να παραμείνουν σε αυτόν.

Οι σύζυγοι μπορεί να νιώθουν πολύ δεσμευμένοι στον γάμο τους για ποικίλους λόγους που δεν έχουν σχέση με την ευτυχία. Μερικοί είναι δεσμευμένοι γιατί έχουν δώσει την υπόσχεσή τους. Αυτό ακούγεται όπως και ο ορισμός του λεξικού για τη δέσμευση. Αν κάποιος θέλει σε έναν γάμο για χάρη μιας υπόσχεσης προς το σύντροφο ή προς τη θρησκευτική του πίστη και εφόσον νιώθει καλά με αυτή τη δέσμευση τότε ας το κάνει.

Κάποιοι άλλοι είναι δεσμευμένοι στον γάμο τους για λόγους οικονομικούς είναι οικονομικά εξαρτημένοι από τον σύντροφό τους και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να επιβιώσουν μόνοι τους. Αυτή ήταν η περίπτωση για πολλές γυναίκες τα παλαιότερα χρόνια πριν η οικονομική ανισότητα ανδρών και γυναικών αρχίσει να υποχωρεί.

Κάποιοι άλλοι είναι δεσμευμένοι γιατί είναι εξαρτημένοι συναισθηματικά. Νιώθοντας δυστυχισμένοι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μπορούν να ζήσουν μόνοι τους. Και βέβαια πολλοί είναι αυτοί που μένουν στο γάμο τους για χάρη των παιδιών.

Η ουσία είναι ότι η δέσμευση συνυπάρχει με δυστυχία σε πολλούς γάμους. Η δέσμευση δεν εγγυάται έναν ευτυχισμένο γάμο το μόνο που εγγυάται είναι ότι ο γάμος δεν μπορεί να διαλυθεί. Για όλους εμάς που δεν εξαρτιόμαστε από το σύντροφό μας με κάποιο περιοριστικό τρόπο το πόσο δεσμευμένοι νιώθουμε εξαρτάται από το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε. Έτσι αντιδρούμε και σε άλλους τομείς στη ζωή μας. Αν δεν βρίσκουμε νόημα και ανταμοιβή στη δουλειά μας ψάχνουμε να βρούμε μια καινούργια δουλειά αν μπορούμε. Γιατί να παραμένουμε σε κάτι που μας εκνευρίζει;

Είναι σίγουρο ότι πολλά από τα ζευγάρια που επισκέπτονται κάποιον θεραπευτή ο ένας από τους δυο ή και οι δυο σύντροφοι νιώθουν αμφιταλάντευση ως προς τη δέσμευσή τους. Οι θεραπευτές ρωτάνε τα ζευγάρια για τη δέσμευσή τους γιατί στη θεραπεία τα πράγματα χειροτερεύουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται. Αυτοί που είναι πολύ δεσμευμένοι είναι πιο πιθανόν να συνεργαστούν και να αντέξουν τον πόνο που προηγείται του καλού αποτελέσματος.

Φυσικά και υπάρχει μια αμοιβαία σχέση μεταξύ της δέσμευσης και της ευτυχίας στον γάμο. Όταν τα δυστυχισμένα ζευγάρια δείχνουν ο ένας στον άλλο ότι η δέσμευσή τους ταλαντεύεται αυτό από μόνο του αυξάνει τη δυστυχία και οδηγεί σε ακόμα πιο κακή δέσμευση. Όταν τα ευτυχισμένα ζευγάρια δείχνουν ο ένας στον άλλο ότι θέλουν να μείνουν για πάντα μαζί αυτό αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας και την ευτυχία και οδηγεί σε μια μεγαλύτερη αλλά και υγιή δέσμευση. Έχω δει πολλά ζευγάρια που είναι δεσμευμένα γιατί νιώθουν ευτυχισμένα αλλά ποτέ κανένα ζευγάρι να είναι ευτυχισμένο επειδή είναι δεσμευμένο.

Σχετικά άρθρα