Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τα σημάδια που προειδοποιούν
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τα σημάδια που προειδοποιούν thumbnail

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τα σημάδια που προειδοποιούν

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί γενικά μια σπάνια μορφή καρκίνου και εμφανίζεται συχνότερα  στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες. Οι αιτίες του συγκεκριμένου καρκίνου δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά σε πολλές περιπτώσεις άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελλοντικά.


Ποιά είναι τα συμπτώματα ;


Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως:  • Πρήξιμο στο λαιμό (είναι το πιο κοινό σύμπτωμα)

  • Πόνος στο λαιμό και μερικές φορές και στα αυτιά

  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια

  • Η φωνή μπορεί να είναι βραχνή

  • Συχνός βήχας που δεν σχετίζεται με κρύωμα

  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα .


Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς ;


Εάν έχετε ένα κόμπο στο λαιμό σας που θα μπορούσε να είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς , ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια βιοψία του θυρεοειδούς αδένα για να ελέγξετε για καρκινικά κύτταρα . Η βιοψία είναι μια απλή διαδικασία κατά την οποία ένα μικρό κομμάτι του ιστού του θυρεοειδούς αφαιρείται , συνήθως με μια βελόνα , και στη συνέχεια  ελέγχεται εργαστηριακά. Μερικές φορές, τα αποτελέσματα μιας βιοψίας δεν είναι σαφή . Σε αυτήν την περίπτωση , μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το σύνολο ή μέρος του θυρεοειδούς αδένα , προτού μάθετε εάν έχετε καρκίνο του θυρεοειδούς .


Πώς αντιμετωπίζεται;


Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και συχνά με ραδιενεργό ιώδιο . Χρειάζεται σπάνια ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία . Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία, το είδος του καρκίνου και το στάδιο της νόσου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X