Spaghetti alle vongole

<p><span class="userContent">Σας προτείνουμε μία νοστιμότατη μακαρονάδα, <span class="userContent">Spaghetti alle vongole ή αλλιώς σπαγγέτι με αχιβάδες. </span><br /></span></p>
<p><span class="userContent"><strong><br /></strong></span></p>
<p><span class="userContent"><strong>Υλικά</strong><br /> 1 κιλό φρέσκα, ζωντανά vongole (μικρές αχιβάδες)<br /> 400 γρ. σπαγγέτι (χρησιμοποίησα Guiseppe Af<span class="text_exposed_show">eltra)<br /> 4 συν 1 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα <br /> 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες<br /> ¼ κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο τσίλι σε νιφάδες ή μπούκοβο<br /> 250 ml λευκό ξηρό κρασί (χρησιμοποίησα Pinot Grigio)<br /> Μια χούφτα φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου μαϊντανού, ψιλοκομμένα<br /> Αλάτι<br /> Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι<br /> <br /> <strong>Προετοιμασία</strong><br /> <br /> Καθάρισμα των vongole (αχιβάδων)<br /> Τα vongole θα πρέπει να είναι ζωντανά όταν τα αγοράσετε. Μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο για 1 μέρα πριν τα χρησιμοποιήσετε, αρκεί να παίρνουν αέρα για να παραμείνουν ζωντανά. Βάλτε τα σε ένα μπωλ με το διχτάκι τους (συνήθως πωλούνται μέσα σε δίχτυ) και αν θέλετε καλύψτε τα με μια σακούλα, την οποία όμως έχετε τρυπήσει σε διάφορα σημεία ώστε τα vongole να παίρνουν αέρα.<br /> <br /> Όταν θέλετε να τα μαγειρέψετε, θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε. Τα vongole μαζεύουν άμμο την οποία αν δεν αποβάλλουν, το πιάτο θα έχει κόκκους άμμου που θα το καταστρέψει. Για να αποβάλλουν τα vongole την άμμο, χρειάζεται να μπουν σε αλατισμένο νερό και να μείνουν εκεί για μερικές ώρες. Θα αυτοκαθαριστούν με τον εξής τρόπο: όσο βρίσκονται μέσα στο νερό, θ’ ανοίξουν, κι απ’ τη μια θα ρουφάνε το καθαρό αλατισμένο νερό και απ’ την άλλη θ’ αποβάλλουν την άμμο που είναι μαζεμένη μέσα στα κελύφη τους. <br /> <br /> Βγάλτε τα από το δίχτυ (ή οποιαδήποτε άλλη συσκευασία), ξεπλύντε τα καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, ελέγξτε αν είναι καθαρά απ’ έξω και σε περίπτωση που είναι βρώμικα, τρίψτε τα καλά με τα χέρια σας ή με ένα μαλακό βουρτσάκι. Αδειάστε τα σε ένα μεγάλο μπωλ, καλύψτε τα με νερό βρύσης και ρίξτε από πάνω μπόλικο αλάτι (3-4 κουταλιές). Ανακατέψτε τα καλά, τοποθετήστε πάνω απ’ το μπωλ μια σκουρόχρωμη πετσέτα κουζίνας (χρειάζονται σκοτάδι για ν’ ανοίξουν) και ακουμπήστε το μπωλ σε σκιερό μέρος. Αφήστε τα έτσι να καθαριστούν για 3 έως 5 ώρες, ανάλογα πόση ώρα έχετε στη διάθεσή σας. Έπειτα, πάρτε το μπωλ και βγάλτε μέσα απ’ το νέρο ένα-ένα τα vongole. Θα παρατηρήσετε πως το νερό είναι βρώμικο. Πετάξτε όσα vongole έχουν σπασμένο κέλυφος, όσα είναι κλειστά κρατήστε τα, και όσα είναι ανοιχτά, χτυπήστε τα ελαφρά με το δάχτυλό σας κι αφήστε τα στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν μετά από μερικά δευτερόλεπτα, είναι εντάξει και μπορείτε να τα κρατήσετε, αν δεν κλείσουν σημαίνει πως είναι πεθαμένα, οπότε πρέπει να τα πετάξετε. Ξεπλύντε καλά τα vongole κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και τοποθετήστε τα σε ένα καθαρό μπωλ μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα.<br /> <br /> <strong>Φτιάξτε τα σπαγγέτι</strong><br /> Βράστε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσείς προτιμάτε, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.<br /> <br /> <strong>Μαγειρέψτε τα vongole</strong><br /> Ενώ βράζουν τα σπαγγέτι, σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο και σωτάρετε για 1 λεπτό, προσέχοντας να μην αρπάξει το σκόρδο. Αν αρπάξει θα πικρίσει. Σβήστε με το κρασί και βάλτε τη φωτιά στο δυνατό. Μόλις το κρασί αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε τα vongole, ανακατέψτε καλά και βάλτε το καπάκι στο τηγάνι. Βράστε/αχνίστε τα vongole για 3 λεπτά περίπου μέχρι μόλις ν’ ανοίξουν τα κελύφη τους, ανακινώντας που και που το τηγάνι. Μην τα ψήσετε παραπάνω γιατί θα γίνουν σαν λάστιχο και θα χάσουν τη γεύση τους. Κλείστε τη φωτιά και σ’ αυτό το σημείο ιδανικά θα πρέπει να είναι έτοιμα και τα σπαγγέτι, τα οποία πρέπει να στραγγίξετε και να τα προσθέσετε στο τηγάνι με τα vongole. Ρίξτε από πάνω πιπέρι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο κι ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε, και αν χρειάζεται αλάτι προσθέστε. Τα vongole έχουν την φυσική αλμύρα της θάλασσας οπότε το πιο πιθανό είναι να μην χρειαστεί.<br /> <br /> Σερβίρετε αμέσως σε βαθιά πιάτα και ρίξτε από πάνω λίγο επιπλέον πιπέρι, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο για το φινίρισμα.</span></span></p>
<p><span class="userContent"><span class="text_exposed_show"><br /> Σε περίπτωση που κάποιες αχιβάδες δεν έχουν ανοίξει κατά το ψήσιμο, πετάξτε τα.<br /> </span></span></p>

Σχετικά άρθρα