Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πως θα αλλάξουν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης;
Πως θα αλλάξουν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης;  thumbnail

Πως θα αλλάξουν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης;

Αλλαγές αλλά μόνο στα κριτήρια και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεκινήσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς δεν συζητά ούτε για αστείο το ενδεχόμενο αλλαγών στον ΕΦΚ που εξισώθηκε πέρσι με τον αντίστοιχο στο πετρέλαιο κίνησης.


Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, η όποια μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα δώσει εκ νέου κίνητρο στα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων, συμπληρώνοντας ότι το "κλειδί" είναι η διευκόλυνση των δικαιούχων επιδόματος. Με το ισχύον σύστημα, για να εισπράξει κάποιος το επίδομα, θα πρέπει πρώτα να προμηθευτεί πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τον περσινό Χειμώνα να μη πληρωθούν από τον Προϋπολογισμό ούτε 80 εκατ. ευρώ επί των διαθέσιμων 279 εκατ. ευρώ, αφού οι δικαιούχοι είναι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, που βέβαια δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν το κατά 35% ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης.


Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αν και σημειώθηκε μια οριακή αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ λόγω της εξίσωσης, υπήρξε απώλεια περίπου 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ λόγω της "βουτιάς" στη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Κοινοτική Οδηγία για τους φόρους στα καύσιμα, η κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ειδικό, χαμηλό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το ελληνικό Κράτος αδυνατώντας να πιάσει με διαφορετικό τρόπο το λαθρεμπόριο καυσίμων, επέλεξε πολύ απλά να μεταφέρει το βάρος στους καταναλωτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη φοροδιαφυγή η οποία όσο παραμένει ασύλληπτη, θα διατηρεί τους ήδη υψηλούς φόρους ή θα φέρνει νέους όπως για παράδειγμα η πρόσφατη παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς…
Πηγή: www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X