Αρχική / Σεξ / Άνδρας / 2 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το σπέρμα
2 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το σπέρμα thumbnail

2 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το σπέρμα

2 συνηθισμένες παθήσεις του σπέρματος και η αντιμετώπισή τους. 


Γράφει ο ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΑζωσπερμία : σπερμοδιάγραμμα (σπερμόγραμμα) με ελάχιστα η και καθόλου ζωντανά σπερματοζωάρια ή και χωρίς καθόλου σπερματοζωάρια. Η Αζωοσπερμία είναι μια πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες της παιδικής ηλικίας(κρυψορχία, παρωτίτις κλπ). Αν οι όρχεις ειναι κανονικού μεγέθους και οι ορμόνες φυσιολογικές, η αιτία μπορεί να ειναι και μια φλεγμονή που αποφράσσει τους σπερματικούς πόρους(αποφρακτικού τύπου). Αν μια ορμόνη της υπόφυσης που λέγεται θυλακιοτρόπος ειναι υψηλή σημαίνει συνήθως λειτουργική βλάβη( πιο σοβαρή κατάσταση).


Αντιμετώπιση : η κατάσταση αυτή είναι πολύ δύσκολη στην αντιμετώπιση της  αλλά και στην διάγνωση της επίσης. Αν αποκλειστεί  η ατροφία  από μαγουλάδες  θα γίνει το τεστ των ορμονών,  οπού αν η FSH  είναι υψηλή  σημαίνει  πως η πάθηση είναι  και λειτουργική ( δεν παράγονται πλέον σπερματοζωάρια), ενώ αν η ορμόνη αυτή  είναι φυσιολογική η πιθανότητα καλής παράγωγης σπέρματος δεν αποκλείεται,  με υποψία απόφραξης των πόρων  που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια. Η θεραπεία εδώ είναι πρακτικά  είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να διορθωθούν όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την λειτουργία του όρχι- κιρσοκήλη, κλπ- και με την χρήση κατάλληλων ορμονικών σκευασμάτων να προκληθεί η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τις φυσιολογικές εστίες ορχικού ιστού που ακόμα λειτουργούν. Στην δεύτερη περίπτωση η χρήση μικροστοιχείων και κάποιων φαρμάκων είναι δυνατό να προκαλέσουν την εμφάνιση σπερματοζωαρίων. θα πρέπει να τονισθεί όμως ότι και στις δύο περιπτώσεις η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια λύση για την οποία θα πρέπει να ενημερώνονται τα ζευγάρια.


 Ασθενοσπερμία : λιγότερα σπερματοζωάρια και πιο νωθρά.    Είναι πιο συχνή και πιο συνηθισμένη πάθηση απο την Αζωσπερμία και έρχεται συνήθως σαν  αποτέλεσμα μιας  φλεγμονής, της κιρσοκήλης, ή ορμονικής βλάβης.  Γενετικού επίσης τύπου μεταλλάξεις  δημιουργούν  την κατάσταση αυτή  που είναι όμως άγνωστο  με ποιον ακριβώς μηχανισμό επεμβαίνουν.


 Αντιμετώπιση : Η  Ασθενοσπερμία  συνήθως αντιμετωπίζεται  αφού ξεκαθαριστεί  το βασικό αίτιο της  πάθησης αυτής. Αν υπάρχει φλεγμονή    η αντιβίωση  θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση. Συμπληρωματικά η χρήση ψευδαργύρου, σεληνίου, καρνιτίνης και καλλικρείνης βοηθούν σημαντικά στην αύξηση τόσο του αριθμού όσο και της ποιότητας των σπερματοζωαρίων.   Πολλές φορές μια μόλυνση στο παρελθόν που δεν  μπορεί να δώσει  στοιχεία στην διάγνωση πάρα μονό με το ιστορικό   και την απουσία άλλης φανερής  αιτίας για την ασθενή σπερματογένεση   μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτιζόνη . Άλλη σαφής αιτία στην πάθηση αυτή θεωρείται η κιρσοκήλη  που συνοδεύει σημαντικό ποσοστό ανδρών   15 στους  100 άνδρες μπορεί να έχουν αυτήν την ιδιομορφία των φλεβών. Η αντιμετώπιση της γίνεται  πάντα  μικροχειρουργικά   με καλά  αποτελέσματα τόσο όσο αφορά στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων όσο και στα ποσοστά εγκυμοσύνης. Άλλη διαταραχή που συνοδεύει την πάθηση  αυτή είναι  κάποια ορμονική διαταραχή που είναι εύκολο επίσης να διαγνωστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις  μπορεί να μην υπάρχει σαφές αίτιο  και  δυστυχώς εδώ τα θεραπευτικά σχήματα είναι εμπειρικά χωρίς συνολική συμφωνία από  τους γιατρούς. Μια συνήθης αγωγή εμπειρική μεν,  αλλά αρκετά διαδεδομένη  είναι η  χορήγηση ορμονών για την διέγερση του άξονα υπόφυσης υποθάλαμου και όρχεως  (αντιοιστρογόνα και ανδρογόνα) . Τα τελευταία χρόνια ή χρήση ορμονικών σκευασμάτων παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε άνδρες με πολύ ‘φτωχό’ σπερμοδιάγραμμα.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X